Modelling exercise-metabolism with electrical pulse stimulated C2C12 myotubes - Peräkylä, Juuli (2020)
Säännöllisellä liikunnalla on positiivinen vaikutus kokonaisvaltaiseen terveyteen muun muassa parantuneen aerobisen metabolian kautta. Lihassolujen (myotuubien) sähköpulssistimulaatio (engl. electrical pulse stimulation; EPS) mahdollistaa solutason mekanismien tutkimuksen eristetysti lihassolusupistuksen aikana. Kaikkia solutason adaptaatioita ei ole saatu aiheutettua sähköpulssistimulaatiolla johdonmukaisesti tai tutkimustulosta on vähäisesti, kuten rasvahappojen hapetuksen ja mitokondrioiden hengityksen osalta. Työn tarkoituksena oli selvittää matalafrekvenssisen 24 tunnin sähköpulssistimulaation vaikutusta (1) rasvahappojen hapetukseen ja sitraattisyntaasin sekä β-hydroksiasyyli-koentsyymi-A dehydrogenaasin aktiivisuuteen, sekä (2) liikunnan jälkeiseen rutiinihengitykseen ja maksimaaliseen elektroninsiirtoketjun kapasiteettiin käyttäen C2C12 myotuubeja. Rasvahappojen hapetus mitattiin oleaatin radioaktiivisella hajoamisella ja mitokondrioiden hengitystä korkean resoluution respirometrillä. Rasvahappojen hapetus laski sähköpulssistimulaation seurauksena, eivätkä 1 h sähköpulssistimulaation jälkeen mitatut rutiinihengitys ja elektronisiirtoketjun kapasiteetti muuttuneet tilastollisesti merkittävästi. Käytetty EPS-protokolla saattaakin olla parempi glykolyyttisen, kuin matala-intensiteettisen aerobisen liikunnan mallintamiseen. Tulevaisuuden tutkimuksessa tulisi keskittyä stimulaatio -protokollien johdonmukaiseen kehittämiseen, jotta pystyttäisiin kehittämään luotettavia solumalleja erilaisiin liikuntamuotoihin.