Mobiiliohjelmointikielet ja niiden käyttöliittymämallit - Urtamo, Kimmo (2015)
Tässä tutkielmassa tutustutaan mobiilikieliin, älypuhelinsovellusten käyttöliittymämalleihin sekä mobiilisuunnittelussa käytettyihin prototyyppeihin. Mobiilikielistä esillä ovat Java, Objective-C ja Qt. Tutkielman aikana havaittiin, että ohjelmointikielissä työpöytäkielien ja mobiilikielien välillä ei ole suuria eroja. Suosittuja käyttöliittymämalleja mobiiliohjelmoinnissa ovat käynnistin ja lista. Käytettyjä prototyyppejä ovat paperiprototyyppi ja emulaattorin hyödyntäminen. Prototyyppejä myös yhdistellään, esimerkiksi siirtämällä kuvia käyttöliittymän osista puhelimeen selaamista varten.