”Paras terapiamuoto“ : vertais- ja ammatillisen tuen merkitys juomisen hallinnassa - Kirkonpelto, Heidi (2014)
Alkoholin suuri kulutus on merkittävä osa kulttuuriamme ja sen ongelmakäytöstä aiheutuvista haitoista kärsii enemmistö väestöstämme. Haitoista kärsivät inhimillisesti ja taloudellisesti käyttäjä, tämän lähipiiri ja yhteiskunta. Monenlaiset keinot haittojen hillitsemiseksi ovat tarpeen, jotta jokainen apua haluava voi löytää itselleen sopivimman tavan toipua. Todellinen toipuminen, tässä tutkimuksessa juomisen hallinta, alkaa juomisen lopettamisen jälkeen. Alkoholitutkimuksessa on perinteisesti keskitytty eniten juovan, mutta pienen piirin sekä palveluiden ja rahoittajien näkökulmien esille tuomiseen. Tämä tutkimus liittyy niiden tutkimusten joukkoon, joissa tavallisten päihdehuollon asiakkaiden ääni saa keskeisen roolin. Käsitteellinen viitekehys rakennetaan alkoholin ongelmakäyttöön ja siitä toipumiseen, sekä päihdepalveluiden erityispalveluihin syventyvän tutkimuskirjallisuuden varaan. Keskeisiä käsitteitä tutkielmassa ovat alkoholiongelma ja vertaistuki. Orientoivana näkökulmana on asiakaslähtöisyys. Tutkimus on kvalitatiivinen tapaustutkimus, jossa tutkitaan Jyväskylän lakisääteiset erityispäihdepalvelut tuottavan Sovatek-säätiön kuntouttavan avohoitoryhmän (AVOT) merkitystä juomisen hallinnalle. Aineistona ovat seitsemän yksilöteemahaastattelulla kerättyä tarinaa ryhmän asiakkailta. Tarinat alkavat riippuvuuden määrittämästä elämästä, jatkuvat juomisen ongelmallisuuden tunnistamiseen ja päätyvät eri hoitomuotojen kautta AVOT-ryhmään, jossa vertaistuelliset piirteet yhdistettynä ammatilliseen ohjaukseen toimivat merkittävänä apuna kuntoutujien juomisen hallinnalle. Vertais- ja ammatillisen tuen yhdistelmän merkitys juomisen hallinnalle hahmotetaan aineistolähtöisellä ja teoriaohjaavalla sisällönanalyysilla. Grounded theory -menetelmää hyödyntäen juomisen hallinnan mahdollistumisesta muodostetaan prosessiteoria aineiston pohjalta. Analyysilla havaitaan alkoholiongelmasta toipumisen olevan luonteeltaan elinikäinen ja juomisen hallinnan vaativan jatkuvaa tukea. Toipumisen prosessissa merkittävissä rooleissa ovat asiakas ja palvelu yhdessä lähipiirin kanssa.