Tuloerojen ja sosiaalisten ongelmien yhteys Suomessa 1990-2017 - Johansson, Jenna (2020)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan tuloerojen ja sosiaalisten ongelmien yhteyttä Tilastokeskuksen tulonjakoaineistolla Suomessa vuosina 1990-2017. Tarkastelussa kiinnitetään huomiota tuloeroihin erityisesti aluetalouden näkökulmasta. Tuloerojen ja sosiaalisten ongelmien välille ei voida kokonaisuudessaan vahvistaa tilastollisesti merkitsevää yhteyttä. Tutkimuksessa kuitenkin havaitaan, että kun tuloeroja tarkastellaan alueellisesti taajama- tai kaupunkimaisuusasteen perusteella laskettujen alueellisten Gini-kertoimien avulla, tuloerojen kasvulla havaitaan olevan tilastollisesti merkitsevä positiivinen yhteys sosiaalisiin ongelmiin. Kun vertaillaan tuloerojen ja sosiaalisten ongelmien yhteyden voimakkuutta alueellisesti, havaitaan tuloerojen kasvun olevan suurin sosiaalisia ongelmia lisäävä tekijä pääkaupunkiseudulla sekä tiheään asutuilla alueilla. Tuloerot puolestaan vähentävät sosiaalisia ongelmia Etelä-Suomessa, muissa kaupunkimaisissa kunnissa sekä taajaan asutuissa kunnissa. Nämä yhteydet eivät kuitenkaan ole tilastollisesti merkitseviä.