Kahden maailman välissä : syömishäiriöstä toipuvien liminaalisuus ja communitas blogiyhteisössä - Siivola, Laura (2020)
Syömishäiriö on monisyinen, kulultaan aaltoileva ja pitkäkestoinen sairaus, joka koskettaa syvästi niin sairastavaa kuin hänen lähipiiriään. Huomionarvoista on, että myös diagnosoimaton häiriintynyt syömiskäyttäytyminen uhkaa terveyttä pitkäkestoisesti (esim. Kärkkäinen et. al. 2017). Syömishäiriötutkimus on aiemmin pitkälti keskittynyt lääketieteen ja psykologian piiriin ja halusin omassa tutkimuksessani nostaa esiin sen, kuinka erityisesti pitkittynyt syömishäiriö voi ajaa yksilön ”limbostatukseen”, antropologisesta näkökulmasta liminaalitilaan. Liminaalisuus-näkökulmaa on aiemmin hyödynnetty esimerkiksi lihavuuden tutkimuksessa (Harjunen 2007) sekä syömishäiriötutkimuksessa (Eli 2016, 2018). Erona aiempiin tutkimuksiin halusin nostaa esille myös Anthony Giddensin esittämän ritualisaation, jossa rituaalien merkitys menettää merkityksensä, johtaen pakonomaiseen riippuvuuden kehään. Halusin myös tuoda esille communitasin tarjoaman vertaistuen blogiyhteisössä. Blogi voi tarjota syömishäiriön kaltaista, jopa eristävän sairauden kanssa kamppailevalle tilan tulla ”esille” sairautensa kanssa ja saada siitä apua myös toipumiseen ja itsensä hyväksymiseen.