The link between ABC genes and insecticide resistance in Leptinotarsa decemlineata - Kiviö, Ronja (2020)
Torjunta-aineiden käyttö on lisännyt niille vastustuskykyisten lajien määrää ympäri maailmaa. Torjunta-ainevastustuskykyyn on yhdistetty mm. ATP:tä sitovat kasettikuljettimet (ABC), jotka esimerkiksi poistavat myrkyllisiä yhdisteitä solusta. Koloradonkuoriainen, Leptinotarsa decemlineata, on laajalle levinnyt haitallinen tuholainen, joka käyttää ravintonaan mm. perunaa, ja sen torjuminen on vaikeaa, sillä se on vastustuskykyinen vähintään 56 torjunta-aineelle. Tavoitteenani oli tunnistaa ABC-geenejä koloradonkuoriaisen perimästä, sekä selvittää, ovatko ne yhteydessä sen torjunta-ainevastustuskykyyn. Tutkin 1) vaikuttavatko atsinfossimetyyli (AZ; organofosfaatti) ja karbaryyli (CAR; karbamaatti) ABCgeenin ilmentymiseen, sekä 2) eroaako niiden ilmentyminen torjunta-aineille vastustuskykyisen (Vermont, U.S.A) ja alttiimman (Belchow, Puola) populaation välillä. 18 yksilöä (yht. 36) kummastakin populaatiosta altistettiin joko torjuntaaineelle tai asetonille (kontrolli). Eristin RNA:n, valmistin komplementaarista DNA:ta ja analysoin kuuden ABC-geenin (ABCBmember6, ABCBmember7, ABCC13, ABCG1041A, ABCH278B, ABCH278C) ilmentymistasoja qPCRmenetelmällä. Sekä AZ että CAR voimistivat kaikkien ABC-geenien ilmentymistä. AZ-käsittelyn jälkeen ABCBmember6-geeni ilmentyi vastustuskykyisessä populaatiossa enemmän, kun taas ABCC13 ilmentyminen oli suurempaa alttiissa populaatiossa. Ilmentymisessä ei havaittu eroja populaatioiden välillä CAR- tai kontrollikäsittelyn jälkeen. Kaiken kaikkiaan ABC-geenit vaikuttavat olevan tärkeitä kuoriaisen suojaamisessa torjunta-aineilta. Etenkin ABCBmember6 on vahva ehdokas organofosfaattivastustuskyvyn osatekijäksi koloradonkuoriaisella.