Suunnittelun merkitys tietojärjestelmäprojektin onnistumiseen - Koli, Eemeli (2020)
Suunnittelua pidetään yhtenä tärkeänä tekijänä tietojärjestelmäprojektien onnistumisen kannalta. On kuitenkin vain vähän tutkimusta siitä, mitä suunnittelu tarkoittaa tietojärjestelmäprojektien kontekstissa ja millaiset tekijät suunnittelussa vaikuttavat projektien onnistumiseen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena olikin määrittää mitä suunnittelu tarkoittaa tietojärjestelmäprojekteissa, miksi sitä tehdään ja millaiset tekijät suunnittelussa vaikuttavat tietojärjestelmäprojektien onnistumiseen. Tutkimuksen tulosten perusteella tietojärjestelmäprojektien suunnittelussa on kahdeksan onnistumiseen vaikuttavaa osa-aluetta: 1) yhteisen ymmärryksen muodostaminen, 2) tavoitteiden muodostaminen, 3) vaatimusmäärittely, 4) sidosryhmät, 5) viestintä, 6) tietämyksenhallinta, 7) oletusten tekeminen ja 8) optimistisuus. Tietojärjestelmä-projekteissa suunnittelun tarkoituksena on muodostaa projektin tavoitteet ja yhteinen ymmärrys projektista sen eri sidosryhmille ja suunnittelun voidaan kuvata koostuvan kahdeksasta prosessista: 1) projektin tavoitteiden määrittely, 2) aktiviteettien tunnistaminen, 3) aktiviteettien priorisointi, 4) aika-arvioiden tekeminen, 5) valmistumisaikataulun määrittäminen, 6) tarvittavien resurssien määrittäminen, 7) projektin käytäntöjen ja työkalujen sopiminen sekä 8) projektin sidosryhmien tunnistaminen. Tutkimus toteutettiin haastattelututkimuksena, jota varten haastateltiin kymmentä tietojärjestelmäprojekteissa projektipäällikkönä, tilaajana tai kehittäjänä toimivaa henkilöä.