Speaking against domestic violence in aboriginal societies : analysis of Senator Nova Peris’ strategies in the Australian parliament - Hyyryläinen, Hanna (2020)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan perheväkivaltaa Australian alkuperäiskansojen keskuudessa. Perheväkivalta on merkittävä epäkohta, joka heikentää koko yhteisön elämänlaatua. Tätä aihetta tarkastellaan ongelmaa ja sen ratkaisuja käsittelevien parlamenttipuheenvuorojen kautta. Tarkoituksena on selvittää millaisia retorisia tapoja Nova Peris, tutkimusaikana sosiaalidemokraattisen Labor-puolueen senaattori ja Australian ensimmäinen liittovaltion parlamenttiin valittu aboriginaalinainen, käyttää vakuuttaakseen yleisönsä siitä, että hallitus on valinnut väärän tien väkivallan vähentämiseen Australian alkuperäiskansojen keskuudessa. Tutkimusaineisto koostuu useista parlamenttipuheenvuoroista, joissa Peris puhuu leikkauksista palveluihin ja muista hallituksen päätöksistä, joiden hän koki heikentävän alkuperäiskansojen asemaa. Tutkimusmenetelmä on retorinen analyysi yhdistettynä diskurssianalyysiin. Periksen poliittista toimintaa tarkastellaan myös parlamentarismin teoreettisten käsitteiden kautta kiinnittäen erityistä huomiota oppositioretoriikkaan, koska Labor-puolue oli oppositiossa Perisin toimiessa senaattorina. Tutkimuksen johtopäätöksissä todetaan, että Perisillä on vakuuttavia perusteluja vaatimustensa tueksi. Hän käyttää puheissaan hyvin muotoiltuja argumentteja ja faktoja, jotka lisäävät hänen väitteidensä uskottavuutta. Hän onnistuu myös vetoamaan tunteisiin puheessaan. Toisaalta hän kuitenkin käyttää varsin tavallista oppositioretoriikkaa voimakkaasti hallitusta kritisoidessaan. Se asettaa hänen argumentaationsa omaan genreensä eikä välttämättä ilmennä retoriikan tehokkuutta.