Towards explainable artificial intelligence (XAI) - Haverinen, Tiia (2020)
2000-luvun aikana tekoälysovellukset ovat saavuttaneet erinomaisen suorituskyvyn useissa eri tehtävissä. Suuret datajoukot, kasvava laskennallinen teho sekä yhä monimutkaisemmat koneoppimismallit ovat mahdollistaneet sen. Valitettavasti nämä monimutkaiset mallit ovat usein vain mustia laatikoita ihmiskäyttäjille ja käyttäjällä on vaikeuksia ymmärtää ja luottaa tekoälysysteemin lopputuloksiin. Selittävän tekoälyn osa-alueella on ollut suuri määrä tutkimusta sellaisten menetelmien kehittämiseksi, jotka lisäisivät tekoälysysteemien selittävyyttä. Tämä opinnäytetyö sisältää sekä kirjallisuuskatsauksen selittävän tekoälyn tutkimuksesta että kokeilun, jossa kartoitettiin yksinkertaisilla tekoälymenetelmillä ECR-ionilähteen optimaalisia parametreja maksimaaliselle ionisuihkun intensiteetille.