Yhteisö tekee tulevaisuuden kunnan : Itä-Lapin kuntien toimintakulttuuri 2030 - Palmgren, Marko (2020)
Tutkimukseni tehtävänä on selvittää, millaisena tulevaisuuden kuntien toimintakulttuuri näyttäytyy pienten kuntien perustehtävien toteutuksessa ja millä tavalla asukkaat, järjestöt, yritykset ja kuntatoimijat siihen suhtautuvat. Tutkimuksessa tarkastellaan Itä-Lapin kunnissa (Kemijärvi, Pelkosenniemi, Posio, Salla ja Savukoski) toteutettua ennakointiprosessia. Prosessin tavoitteena oli luoda kunnalle, järjestöille, yrityksille sekä asukkaille yhteinen visio ja tahtotila itälappilaisista elinvoimaisista ja hyvinvoivista kunnista vuonna 2030. Kunnissa järjestettiin seitsemän ennakointityöpajaa, joissa oli yhteensä 119 osallistujaa. Toimin työpajoissa havainnoijana. Käytin tutkimusmenetelminä osallistuvaa havainnointia ja tulevaisuuksien tutkimusta. Tutkimusaineiston analysoinnin tein teorialähtöisenä sisällönanalyysina, jonka tausta-aineistoina käytin suomalaisten kuntien historiallista kehitystä ja tulevaisuusvisioita. Tutkimustulokset ovat: 1. Elinvoima, hyvinvointi ja paikallisyhteisön hallinta ovat tulevaisuuden kuntien perustehtävät. Elinvoima- ja hyvinvointitehtävien toteutuksessa paikallisyhteisö on kuntien keskeinen voimavara. 2. Paikallisyhteisön voimavarojen tehokas hyödyntäminen edellyttää uuden julkisen hallinnan -tyyppistä hallintoideologiaa ja institutionaalista logiikkaa. 3. Paikallisyhteisön hallinta on tulevaisuuden kuntien toimintakulttuurin ydin. 4. Asukkaat ja paikalliset toimijat innostuivat paikallisyhteisön osallistumista korostavasta toimintatavasta. Tulevaisuuden kuntien perustehtävät eivät ole erillisiä vaan limittäisiä ja toisiaan täydentäviä kokonaisuuksia. Paikallisyhteisön hallinta näyttäytyy keskeisenä välineenä, jolla elinvoima ja hyvinvointi kunnissa turvataan. Kuntien on avattava toimintaansa tasavertaista kumppanuutta ja verkostoyhteistyötä korostavan uuden julkisen hallinnan suuntaan. Innostuksen herääminen ennakointityöpajoissa osoitti, että kumppanuutta ja verkostoyhteistyötä korostavalle toimintakulttuurille on paikallisyhteisön tuki. Kukin kunta voi rakentaa tulevaisuuttaan omalta osaltaan, mutta Itä-Lapin kunnat päättivät rakentaa tulevaisuutta yhdessä. Itä-Lapissa oivallettiin, että kunnilla on samankaltaiset haasteet ja yhteistyö kuntien välillä tuo lisäarvoa kaikille kunnille. Kuntien välinen yhteistyö edustaa samaa toimintakulttuuria kuin paikallisyhteisön sisäinen yhteistyö. Tulevaisuuden kunta on yhteisöjen alusta, jossa yhteisö tekee tulevaisuuden kunnan.