Kansalaisopiston musiikinopettajien ammatti-identiteetti : koulutus, työkokemus ja määräaikaisuus työyhteisön integroitumisen ja organisaation vaatimusten ja odotusten näkökulmasta - Waldén, Hanna (2020)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten koulutus, työkokemus ja määräaikainen työsuhde integroitumisen ja organisaation näkökulmasta rakentavat ammatti-identiteettiä valmistumisen jälkeen. Ammatti-identiteetti ilmiönä näyttäytyy tutkimuksessa musiikinopettajien haastattelujen ja teorian pohjalta. Aihe on tärkeä, koska kansalaisopiston musiikinopettajien ammatti-identiteettiä on tutkittu äärimmäisen vähän. Tutkimusaineisto kerättiin puolistrukturoidulla teemahaastattelulla, ja tutkimukseen valikoitui kymmenen kansalaisopistossa työskentelevää musiikinopettajaa, jotka olivat eri puolilta Suomea ja jotka opettivat eri instrumentteja, kuten pianoa, laulua ja viulua. Kaikilla haastateltavilla oli vähintään virallinen instrumenttiopettajan pätevyys eli musiikkipedagogi (AMK) tai vastaava. Tutkimuksen teoreettisessa viitekehyksessä aineisto jaettiin teemoittain ja aineiston analyysissä hyödynnettiin teorialähtöistä sisällönanalyysiä sekä teemoittelua. Tutkimustulosten perusteella voidaan sanoa, että ammatti-identiteetin kehittyminen on jatkuva ja elämän kestävä prosessi ja, että musiikinopettajien myönteistä ammattiidentiteettiä edistää parhaiten positiiviset työ- ja oppimistilanteet, pitkäaikaiset työsuhteet sekä tiivis työyhteisö. Ammatillista kehitystä ja identiteettiä rakentavat musiikin alalla edellisten lisäksi erityisesti oppilaat ja organisaation sitoutuneisuus työntekijään. Ammattiidentiteettiä heikentäviksi tekijöiksi koettiin etenkin jatkuvat määräaikaiset työsuhteet, huoli töiden jatkuvuudesta tulevaisuudessa sekä etäiset kontaktit kollegoihin ja organisaatioon. Määräaikaisuuksista huolimatta kansalaisopiston musiikinopettajia auttoivat töissä jaksamaan työn mielekkyys, musiikin ilo sekä vapaus opettamisessa ja tuntisuunnitelmissa. Tämä tutkimus kiinnostanee musiikinopettajia sekä vapaan sivistystyön parissa työskenteleviä. Tutkimuksen aihealue on yhteiskunnallisesti ajankohtainen, sillä määräaikaisuudet työsuhteissa ovat varsin yleisiä kansalaisopistoissa.