"Apartheid is a crime against humanity" : Yhdistyneiden Kansakuntien osallistuminen post-apartheidin Etelä-Afrikan muodostamiseen vuosina 1989-1999 - Tieva, Emmi (2020)
Etelä-Afrikkaa hallitsi lähes puoli vuosisataa rodulliseen syrjintään perustuva apartheid-rotujärjestelmä, minkä seurauksena poliittinen vapaus ja ihmisoikeuksien toteutuminen olivat rajoitettuina Etelä-Afrikan valtaväestölle. Tässä tutkielmassa analysoin, miten Yhdistyneet Kansakunnat osallistuivat uuden ja apartheidista vapaan Etelä-Afrikan muodostumisen edistämiseen vuosina 1989-1999. Tutkimuksen päälähdeaineistona käytän organisaation toimien tarkasteluun Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokouksen ja turvallisuusneuvoston päätöksiä sekä julistuksia. YK:n osallistumisen ja sen tarkastelun välineenä toimii YK:n Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus ja Lasten oikeuksien yleissopimus. YK:n osallistuminen keskittyi kolmeen alueeseen; poliittisen kehityksen ja demokratisaation edistämiseen, humanitääriseen uudelleenrakennukseen ja koko eteläisen Afrikan vakauttamispyrkimyksiin. YK osallistui edistämään poliittisen vapauden ilmapiirin toteutumista, kuten apartheidia vastustavien puolueiden toiminnan vapauttamista. Lisäksi apartheid-järjestelmän epäoikeudenmukainen oikeusjärjestelmä oli organisaation huomiossa. Tärkein YK:n osallistumisen toimi Etelä-Afrikan poliittiseen muutosprosessiin oli vuosien 1992-1994 vaalienturvaamisoperaatio UNOMSA. Demokratisoitumisen tukemisen lisäksi YK osallistui Etelä-Afrikan humanitääriseen uudelleenrakennukseen tukirahastolla ja kehitysohjelmilla. Apartheidin ylirajaiset vaikutukset olivat vahvasti huomioitu yleiskokouksen ja turvallisuusneuvoston päätöksissä. YK osallistui koko eteläisen Afrikan vakauttamiseen pyrkimällä vahvistamaan poliittisesti sekä alueellisella yhteistyöllä Etelä-Afrikan naapurivaltioita, helpottamaan alueen pakolaistilannetta ja edistämään koko eteläisen Afrikan turvallisuutta esimerkiksi ydinvoiman- ja aseiden rajoituksilla sekä niiden käyttöä estävillä sopimuksilla. YK:n osallistuminen painottui vahvimmin poliittisen kehityksen edistämiseen, ja ajallisesti vuosiin 1989-1994. YK osallistui laaja-alaisesti uuden Etelä-Afrikan muodostamiseen vuoden 1989 Apartheidin vastaisen julistuksen toimia seuraten ja puolusti samalla ihmisoikeuksien sekä organisaation merkitystä. YK:n toimet, Etelä-Afrikan kehitysprosessi ja ihmisoikeuksien toteutumisen edistäminen tutkimuskohteina asettavat tutkimuksen poliittisen historian tutkimuskenttään.