”Sisar hento valkoinen kutsumusammatissaan joutaa romukoppaan!” : vanhustyön ongelmia hoitajien näkökulmasta Hoitajat.net-keskustelufoorumilla - Rahikainen, Veera (2020)
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, kuinka vanhustyössä työskentelevät hoitajat keskustelevat vanhustyön ongelmista. Huomio kiinnitetään siihen, mitä syitä he esittävät näille ongelmille, sekä millaisia vaikutuksia ongelmilla on. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan sitä, onko hoitajilla esittää ratkaisuehdotuksia vanhustyön tilan parantamiselle. Aineistona toimii Hoitajat.net-foorumin 15 eri keskustelua, joissa keskustellaan vanhustyöstä. Keskustelut ovat käyty 18.12.2014–25.2.2020 välillä. Aineistoa analysoidaan kvalitatiivisesti. Tarkoituksena on ymmärtää, mitkä asiat hoitajat näkevät vanhustyön ongelmina. Aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla löysin viisi teemaa, jotka ilmentävät vanhustyön ongelmia hoitajien näkökulmasta. Teemat ovat ajanpuute, henkilöstön resurssipula, vaikuttamismahdollisuudet, tuki ja arvostus sekä hoivan laatu. Teemat kertovat vanhustyön heikosta resurssoinnista, jolloin hoitajilla ei ole tarpeeksi työaikaa suhteessa työtehtäviin. Lisäksi henkilöstömitoitus on vedetty tiukoille, eikä siinä ole välttämättä huomioitu asiakkaiden hoitoisuutta, eli heidän hoivan tarvettaan. Hoitajien vaikuttamismahdollisuudet omaan alaan ovat niukkoja, eikä hoitajien ja esimiesten välillä ole tarpeeksi vuorovaikusta. Työyhteisön ilmapiiri koetaan työssäjaksamista heikentävänä, eikä työyhteisön ulkopuoleltakaan saada riittävästi arvostusta ja tukea vanhustyölle. Tutkielman analyysi osoittaa huolestuttavia piirteitä suomalaisesta vanhustyöstä. Vanhuksien tarpeita uhkaa hoivaköyhyys. Hoitajien nostamia asioita vanhustyön toteutumisesta tulisi ottaa huomioon, jotta pystymme jatkossa takaamaan vanhuksille heidän tarvitsemansa ja ansaitsemansa hoivan. Lisäksi hoitajien työn tulisi olla mielekkäämpää, jotta he pysyisivät valitsemallaan alallaan ja näin työvoiman riittävyydestä ei syntyisi laajaa ongelmaa.