Kaikki mahdollisuudet avoinna : rahadiskurssit nuorten aikuisten podcasteissa - Koskela, Weera (2020)
Tämä kandidaatintutkielma tarkastelee, minkälaisia rahadiskursseja eli rahasta puhumisen tapoja kahden suomalaisen podcastin rahaa ja varallisuutta käsittelevissä jaksoissa esiintyy. Analyysityökaluna toimii diskurssintutkimukseen ja M.A.K. Hallidayn systeemis-funktionaaliseen kieliteoriaan kytkeytyvä suhtautumisen teoria, josta varsinaiseen aineiston tulkintaan hyödynnetään asennoitumisen osa-aluetta. Tutkimuskysymykset ovat seuraavat: 1. Mitä rahadiskursseja aineistossa esiintyy? 2. Minkälaisten asennoitumista ilmentävien kielellisten valintojen kautta diskurssit realisoituvat? 3. Onko aineistossa havaittavissa diskurssien välisiä vastakkainasetteluja tai valta-asemia? Asennoitumisen alasysteemejä ilmentävät aineisto-osat muodostavat kolme päädiskurssia: hyvinvointi-, menestys- ja arvodiskurssin. Vaikka diskurssit lähestyvät rahaa eri lähtökohdista, ne tukevat pääosin hyvin yhdenmukaista käsitystä rahan välineellisestä mutta samalla merkityksellisestä asemasta sekä yksilön että tätä laajemman yhteisön tasolla.