Käytettävyyden tärkeys uudessa mobiililaitteessa ja järjestelmässä - Lammintaus, Jonne (2020)
Meistä lähes jokaisella on käytössään tietoteknisiä laitteita. Olemme alkaneet siirtymään paikallaan olevista raskaista laitteista kuten pöytätietokone yhä kevyempiin ja mukana kulkeviin laitteisiin. Kaikilta meiltä taitaa löytyä vähintäänkin matkapuhelin. Käytämme näitä laitteita päivittäin ja meille on tärkeää, että käyttämäämme laitetta on miellyttävä käyttää. Vaikka laitekehitys on ollut äärimmäisen nopeaa viime vuosikymmeninä, on laitteiden käytettävyyksissä edelleen isoja haasteita. Tämä tutkielma käsittelee käytettävyyttä ja sen tärkeyttä uudessa laitteessa ja järjestelmässä. Tutkielma suoritetaan kirjallisuuskatsauksena alan kirjallisuutta hyödyntäen ja siinä pyritään löytämään käytettävyyteen vaikuttavia asioita, jotta niitä voisi parantaa ja ehkäistä huonosta käytettävyydestä aiheutuvia ongelmia. Tutkittaessa huomattiin, että hyvän käytettävyyden voi jakaa viiteen isoon ominaisuuteen, opittavuuteen, tehokkuuteen, muistettavuuteen, virheisiin sekä tyytyväisyyteen. Näitä viittä ominaisuutta voidaan tarkentaa edelleen pitkähköllä listalla asioita, joita tulee ottaa huomioon, kun suunnitellaan laitteen tai järjestelmän käytettävyyttä. Tutkielma on suunnattu etenkin laite- ja järjestelmäkehittäjille ja suunnittelijoille mutta myös esimerkiksi tavalliselle käyttäjälle, joka pohtii käytettävyyttä uudessa laitteessa, jonka on aikomassa hankkia.