INFRINGER : a novel interactive multi-objective optimization method able to learn a decision maker’s preferences utilizing machine learning - Misitano, Giovanni (2020)
Tässä tutkielmassa kehitetään interaktiivinen menetelmä – nimeltään INFRINGER – monitavoiteoptimoinnin ongelmien ratkaisemisen tueksi. Menetelmä kykenee oppimaan päätöksentekijän mieltymykset (preferenssit), ja esittää mieltymyksiä käyttäen arvofunktiota mallinaan. Arvofunktio mallinnetaan käyttäen koneoppia, jossa sovelletaan todennäköisyyksiä hyödyntäviä sääntöpohjaisia järjestelmiä. Kehitettyä menetelmää hyödynnetään tapaustutkimuksessa, jossa päätöksentekijää tuetaan Suomen metsätalouteen liittyvän monitavoitteisen optimointiongelman ratkaisemisessa. Tapaustutkimuksen tulosten pohjalta kehitetyn menetelmän kykyä tukea päätöksentekijää, ja oppia päätöksentekijän mieltymykset, arvioidaan. Lopuksi kehitettyä menetelmää verrataan lyhyesti vastaaviin kirjallisuudessa esiintyviin menetelmiin, ja menetelmän kelpoisuutta selitettävänä koneopin mallina pohditaan.