"Eikö jokin ole jo perustavanlaisesti pielessä kun palkalla ei elä ja jatkuva köyhyys kulkee häpeänä vierellä?" : työn ja sosiaaliturvan yhdistäminen työssäkäyvän köyhän arjessa - Ailoranta, Enni (2020)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan työssäkäyvien köyhien ilmiötä ansiotyön ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen näkökulmasta. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten työssäkäyvät köyhät käytännössä yhdistävät sosiaaliturvaa ja ansiotyötä sekä mitä ongelmia tuloyhdistelmiin liitetään. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan minkälaisia tunteita sosiaaliturvan ja ansiotyön yhteensovittaminen liitetään. Tämä laadullinen tutkimus perustuu Töissä ja köyhä! -aineistoon, joka on kerätty kirjoituspyyntönä Jyväskylän yliopistolla kesällä 2015. Kirjoituspyyntöön vastanneet ovat saaneet vapaasti kertoa köyhyyteen, työhön ja kehollisuuteen liittyvistä kokemuksista. Alkuperäinen aineisto on rajattu niin, että se vastaa tämän tutkimuksen kannalta oleellisesti tutkimuskysymyksiin. Aineistoa analysoidaan teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että ansiotuloja yhdistetään eri sosiaalietuuksiin, jotta tarvittava toimeentulo saadaan kerättyä kasaan ja vastaajat kokevat ongelmia ansiotyön ja sosiaalietuuksien yhteensovittamisessa. Aineistosta ilmeni, että vastaajat yhdistivät ansiotuloja työttömyysetuuksiin, asumisen tukiin, toimeentulotukeen ja muihin sosiaalitoimen avustuksiin sekä opintotukeen. Ansiotyön ja sosiaaliturvan yhteensovittamisessa haastavaksi koettiin jatkuva tulojen raportointi sekä tulojen vaikutukset maksettavan etuuden määrään. Lisäksi ongelmalliseksi koettiin Kelan, sosiaalitoimen ja TE-toimistojen kanssa asiointi. Tutkimustulokset osoittavat, että ansiotyön ja sosiaaliturvan yhdistämiseen liitetään usein negatiivissävytteisiä tunteita, etenkin pelkoa ja epävarmuutta. Henkilöt kokivat lisäksi stressin ja ahdistuksen, väsymyksen ja häpeän tunnetta. Tulokset osoittivat myös, että henkilöt kokivat toiveikkuuden ja positiivisuuden tunteita tulevaisuuttaan kohtaa, joka usein auttoi heitä jaksamaan muuten haastavaksi koetussa tilanteessa. Työssäkäyviä köyhiä tutkimalla voidaan todeta, että palkkatyö ei ole perinteisesti ajateltuna enää yksiselitteisesti suoja köyhyyttä vastaan vaan prekaarissa asemassa olevat joutuvat yhdistelmään eri toimeentulon lähteitä riittävän toimeentulon kasaamiseksi ja se koetaan hyvin ongelmalliseksi.