Factors contributing the adoption of mobile payment of users and non-users - Juujärvi, Tanja (2020)
Mobiilimaksujärjestelmät ovat saaneet Suomessa merkittävän roolin perinteisten maksujärjestelmien rinnalle. Samalla asiakkaista on kuitenkin tullut yhä vaativimpia ja palveluntarjoajien ja finanssilaitosten on jatkuvasti parannettava asiakaskokemustaan nopeasti kehittyvässä mobiilimaksuympäristössä. Toimiakseen kilpailukykyisenä nykyisessä markkinakontekstissa, on tärkeää tunnistaa ne tekijät, jotka vaikuttavat asiakkaiden mobiilimaksamisen käyttöönottoon. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli siten ymmärtää, mitkä tekijät vaikuttavat mobiilimaksujärjestelmien käyttöönottoon Suomessa. Huolimatta mobiilimaksamisen hyödyistä, ei-käyttäjien mobiilimaksamisen omaksuminen on vienyt kuitenkin aikaa. Siten tämän tutkimuksen tavoitteena oli myös selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat sekä käyttäjien että ei-käyttäjien mobiilimaksujärjestelmän omaksumiseen Suomessa. Tämä on tärkeää, sillä kuluttajien kokonaisvaltainen ymmärtäminen niin käyttäjien kuin ei-käyttäjienkin osalta on merkityksellistä mobiilimaksamisen kehityksen ja kilpailukykyisyyden osalta. Tutkielman teoreettinen kehys perustuu erilaisiin teknologian omaksumismalleihin, jotka koskivat aikaisempia mobiilimaksujen käyttöönottoa koskevia tutkimuksia. Tämän tutkimuksen tutkimusmallissa on hyödynnetty eniten UTAUT2 -mallia, mikä on viimeisin monitekijämalli, joka pyrkii selittämään tekniikan omaksumista kuluttajakontekstissa. Tutkielman empiirinen osuus toteutettiin puolistrukturoituna kyselytutkimuksen toukokuussa 2020. Kyselyyn saatiin 323 analyysiin sopivaa vastausta. Tutkittavia muuttujia analysoitiin faktorianalyysin ja multilineaarisen regressioanalyysin avulla. Lisäksi tutkimuksen pätevyyttä ja luotettavuutta arvioitiin erilaisilla mittareilla. Tutkimuksen tuloksena saatiin empiirisiä tuloksia tukeva malli, sillä se selittää 61 % käyttöaikomuksesta mobiilimaksamisen omaksumisen taustalla. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että havaittu hyödyllisyys ja helppokäyttöisyys ovat merkittäviä tekijöitä mobiilimaksun käyttöaikomukseen suomalaisten kuluttajien keskuudessa. Myös luottamuksella on tärkeä rooli, etenkin koskien mobiilimaksujärjestelmien turvallisuutta. Sen sijaan riskeillä ja sosiaalisilla vaikutteilla ei ole vaikutusta mobiilimaksujen käyttöaikomukseen. Regressioanalyysien mukaan, käyttäjien ja ei-käyttäjien välillä havaittiin eroja mobiilimaksun omaksumiseen liittyvien tekijöiden osalta.