Kasvojentunnistuksen eettiset ongelmat - Kirvesoja, Ville (2020)
Tämän kandidaatin tutkielman tarkoituksena on tutkia eettisiä ongelmia kasvojentunnistusteknologiaan liittyen. Biometristen tunnistamismenetelmien käyttö on lisääntynyt maailmassa ja tätä myötä myös kasvojentunnistusteknologian käyttö. Teknologia on tuonut uusia tapoja seurata ihmisiä ja tunnistaa heidät suurestakin joukosta. Aiheen eettinen keskustelu sekä lainsäädäntö kuitenkin laahaa teknologian perässä. Tämä tutkielma toteutetaan kirjallisuuskatsauksena ja sen tavoitteena on avata kasvojentunnistusteknologiaa, etiikan perusteita sekä selvittää mitä eettisiä ongelmia tämän teknologian käyttöön liittyy. Tuloksiksi havaittiin, että kasvojentunnistukseen liittyy monia eettisiä ongelmia datan keräämisen ja hallinnan kannalta, datan vinoumien, valvonnan sekä terveydenhoidon osalta.