The Future-oriented Hopes and Goals of Dual Career Athletes at Different Stages of High School - Sääksi-Bologova, Pauliina (2020)
Yksi identiteetin muodostumisen avainprosesseista on se, miten yksilö näkee tulevaisuutensa. Tulevaisuuteen suuntautuminen on erityisen tärkeää nuoruudessa, sillä nuoruudessa tehdyt päätökset voivat vaikuttaa merkittävästi myöhempään aikuiselämään (Fonseca ym., 2019). Koska suurin osa nuorista ei saa urheilusta itselleen ammattia ja ammattiurheilu-urat ovat suhteellisen lyhyitä, on tärkeää, että nuoret urheilijat ajattelevat ja suunnittelevat tulevaisuuttaan myös muilla elämän osa-alueilla (Ryba ym., 2016). Tämän pitkittäistutkimuksen päätavoite oli tutkia urheilulukiolaisten tulevaisuuteen suuntautuneita toiveita ja tavoitteita urheilulukion alussa ja lopussa. Lisäksi tavoitteena oli tutkia mahdollisia sukupuolieroja näissä tulevaisuuteen suuntautuneissa toiveissa ja tavoitteissa. Tutkimukseen osallistui urheilulukion ensimmäisen vuoden syksyllä 391 urheilulukiolaista (51 % tyttöjä) ja urheilulukion kolmannen vuoden keväällä 390 urheilulukiolaista (50 % tyttöjä). Tutkimukseen osallistuneet täyttivät molemmilla mittauskerroilla kyselylomakkeen, johon sisältyi yksi tulevaisuuteen suuntautuneita toiveita ja tavoitteita kartoittava avoin kysymys. Tähän kysymykseen vastasi ensimmäisen vuoden syksyllä 381 urheilulukiolaista (51 % tyttöjä) ja kolmannen keväällä 351 urheilulukiolaista (56 % tyttöjä). Teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä urheilulukiolaisten vastauksista tunnistettiin 11 eri tavoitekategoriaa, joihin sisältyi yhteensä 49 alakategoriaa. Tulevaisuuteen suuntautuneiden toiveiden ja tavoitteiden muutosta ajassa ja sukupuolieroja tutkittiin käyttämällä ”N-1” Khiin neliö-testiä. Tämä tutkimus osoitti, että urheilulukiolaisilla on eniten urheiluun liittyviä toiveita ja tavoitteita sekä urheilulukion alussa että lopussa. Vaikka urheiluun, koulutukseen ja ammattiin/työhön liittyvät toiveet ja tavoitteet olivat kaikkein yleisimpiä, vain 51 % urheilulukiolaisista urheilulukion alussa ja 27 % urheilulukiolaisista urheilulukion lopussa mainitsi kaksoisuran, eli toiveita ja tavoitteita liittyen sekä urheiluun että koulutukseen tai ammattiin/työhön, vastauksissaan. Naiset raportoivat tilastollisesti merkitsevästi enemmän toiveita ja tavoitteita liittyen koulutukseen ja kaksoisuraan, sekä tilastollisesti merkitsevästi vähemmän toiveita ja tavoitteita liittyen urheiluun. Lisäksi miehet raportoivat tilastollisesti merkitsevästi useammin, etteivät tiedä tulevaisuuden toiveita ja tavoitteitaan. Tutkimuksen tulosten perusteella tarvitaan lisää tutkimusta urheilulukiolaisten tulevaisuuteen suuntautuneista toiveista ja tavoitteista, jotta voitaisiin paremmin tukea kestäviä kaksoisurapolkuja.