Unen laadun yhteys psykososiaaliseen kuormitukseen yötyöntekijöillä - Ovaska, Matias (2020)
Suomalaisista noin 14 % työskentelee säännöllisesti öisin ja jatkuvaa yötyötä tekee noin 170 000 suomalaista. Yötyö vaikeuttaa säännöllisen unirytmin ylläpitoa, mikä voi näkyä heikompana unen laatuna. Yötyö kuormittaa myös psykososiaalisesti enemmän verrattuna päivätyöhön, mikä voi johtaa työstressiin ja -uupumukseen. Heikkolaatuinen uni ja korkea psykososiaalinen kuormitus altistavat unihäiriöille, minkä takia yötyön kuormitusta tulisi pyrkiä vähentämään ja ennaltaehkäisemään. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoitus oli selvittää, onko unen laadulla yhteys psykososiaaliseen kuormitukseen yötyöntekijöillä. Sen lisäksi tutkittiin, onko säännöllisellä unirytmillä ja unen jaksottamisella työ- ja vapaapäivinä yhteys unen laatuun ja psykososiaaliseen kuormitukseen.