Competition and competitive actions in the hotel industry in Finland - Malmström, Silja (2020)
Tässä Pro gradu tutkielmassa tarkastellaan kilpailua Suomen hotellitoimialalla. Tavoitteena on paljastaa Suomessa toimivien hotelliyritysen käyttämät kilpailutoimet (competitive actions) ja tutkia kuinka kansainvälisten hotelliyritysten markkinoille tulo vaikuttavaa alan kilpailuun. Tämä työ perustuu kilpailudynamiikan tutkimukseen ja kilpailutoimia koskevaan kirjallisuuteen. Tutkimuksessa käytetty tutkimuslähestymistapa noudattaa Gioia-metodologiaa, induktiivista tutkimusmenetelmää. Tutkimusstrategiana käytetään monimenetelmäisyyttä; eli tutkimuksessa käytetään sekä määrällistä että laadullista tietoa. Tiedot analysoidaan ja visualisoidaan kahden data struktuurin avulla. Tämä varmistaa tutkimusprosessin luotettavuuden ja läpinäkyvyyden. Tiedonkeruu tapahtuu kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa käytetään määrällistä dataa, joka koostuu julkisista tiedotteista kilpailutoimista. Tätä määrällistä dataa käytetään rakentamaan kilpailutoimintaprofiilit jokaiselle kuudelle tutkitulle hotelli yritykselle. Toisessa vaiheessa, näiden profiilien perusteella, haastatellaan hotelli toimialan asiantuntijoita tarjoamaan syvällisiä näkemyksiä ei-julki- sesti tiedotetuista kilpailutoimista. Lisäksi haastatteluista pyritään saamaan perusteellinen käsitys hotellitoimialan taloudellisista ja kilpailullisista haasteista ja mahdollisuuksista. Hotelliyritysten havaitut kilpailutoimet Suomessa ovat 1) Tuotteen / palvelun parantaminen (teknologiset parannukset / innovaatiot); 2) Klusterit, verkostoituminen ja sijainti; 3) Revenue management / hinnoittelustrategiat; 4) Markkinoiden laajentaminen / markkinoille tulo; 5) Brändäys / tuotemerkkijärjestö / markkinointi / palkinnot; 6) Myynti; 7) Liiketoimintamalli ja strategia; 8) Asiakaspalvelu, palvelun laatu, asiakassuhteiden hallinta; ja 9) Työntekijöiden tyytyväisyys, työntekijöiden sitoutuminen. Haastattelujen laadulliset tiedot osoittavat, että hotelliyritykset toivottavat uudet kilpailijat tervetulleiksi toimialalle. Uudet kilpailijat parantavat toimialaa ja luovat uusia mahdollisuuksia, kuten korkeampia tuloksia RevPARissa.