Sukupuolen ja elintapojen yhteys epigeneettiseen ikääntymiseen - Saikkonen, Pirkko (2020)
Naisten tiedetään elävän miehiä kauemmin. Sukupuolieron taustalla vaikuttavan perimän, ympäristön ja elintapojen kokonaisuuden syvällisessä ymmärtämisessä on kuitenkin puutteita. Epigeneettisten kellojen avulla voidaan tutkia yksilön biologisen ikääntymisen etenemistä ja siihen vaikuttavia tekijöitä DNA:n metyloitumisen perusteella. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää uuden suku-polven epigeneettisen kellon (GrimAge) avulla, näkyykö sukupuolten välinen ero biologisessa ikääntymisessä eli tässä tapauksessa epigeneettisessä ikääntymisessä, onko mahdollinen sukupuoliero erilainen nuorilla ja vanhemmilla aikuisilla ja selittävätkö elintavat epigeneettisen ikääntymisnopeuden sukupuolieroa. Tutkimuksessa käytettiin suomalaisen kaksostutkimuksen osa-aineistoa. Tutkittavia oli yhteensä 1195 (60 % naisia), joista nuoria aikuisia (22˗25 v.) oli 759 ja vanhempia (55˗72 v.) 436. Tutkittavien ko-koverinäytteestä eristetyn DNA:n metylaatiotasoja analysoitiin 450k- tai EPIC-mikrosiruanalyysillä. Saatu metylaatiodata syötettiin verkossa saatavilla olevaan laskuriin, joka tuotti GrimAge-algoritmilla arviot tutkittavien epigeneettisestä iästä vuosina. Arvio tutkittavien epigeneettisestä ikääntymisno-peudesta saatiin lineaarisen regressioanalyysin avulla vertaamalla GrimAge-kellolla laskettua epigeneettistä ikää heidän syntymäajan perusteella laskettuun kronologiseen ikäänsä. Lineaarisen regressioanalyysin jäännös kuvaa tutkittavien biologisen ikääntymisen tahtia eli epigeneettistä ikääntymisnopeutta. Positiivinen jäännös kertoo epigeneettisen ikääntymisen olevan kiihtynyttä ja negatiivinen jäännös sen olevan hidastunutta kronologiseen ikään verrattuna. Alkoholinkäytön, painoindeksin sekä tupakoinnin yhteyttä tutkittavien epigeneettisessä ikääntymisnopeudessa havaittuun sukupuolieroon arvioitiin lineaarisella regressioanalyysillä. Naiset olivat epigeneettiseltä iältään keskimäärin nuorempia kuin miehet molemmissa ikäluokissa. Nuorilla sukupuolten välinen ero ikääntymisnopeudessa oli 0,77 vuotta (p = 0,001) ja vanhemmilla 3,2 vuotta (p < 0,001). Sukupuolen ja kohortin yhdysvaikutus (sukupuoli*kohortti) epigeneettiseen ikääntymisnopeuteen oli tilastollisesti merkitsevä, p < 0,001. Sukupuolten väliset erot alkoholinkäy-tön, painoindeksin ja tupakoinnin osalta olivat tilastollisesti merkitseviä molemmissa ikäluokissa. Naisten elintavat olivat keskimäärin terveellisempiä kuin miesten. Elintavoista alkoholinkäyttö selitti nuorten aikuisten sukupuolten välistä eroa epigeneettisessä ikääntymisessä, mutta painoindeksi tai tupakointi eivät kummassakaan ikäluokassa. Tupakoinnin yhteys epigeneettisen iän vaihteluun oli kuitenkin huomattava. Naiset ikääntyvät biologisesti hitaammin kuin miehet GrimAge -epigeneettisellä kellolla arvioituna sekä varhaisaikuisuudessa että myöhäisessä keski-iässä. Vanhemmilla aikuisilla sukupuoliero epigeneettisessä ikääntymisnopeudessa on suurempi kuin nuorilla. Tutkituista elintavoista vain alkoholinkäyttö selitti osittain sukupuolten välistä eroa epigeneettisessä ikääntymisessä nuorilla aikuisilla. Tarkasteltujen elintapojen vähäinen ja vain nuorilla havaittu yhteys epigeneettisen ikääntymisen sukupuolieroihin viittaa siihen, että sukupuolieroon yhteydessä olevat tekijät saattavat olla pääosin biologisia. Toisaalta työn poikkileikkausasetelma ja tarkasteltujen elintapojen rajaaminen vain kolmeen rajoittavat pitkälle vietyjen johtopäätösten tekoa.