Ammatillisten oppilaitosten johtajien kokemuksia organisaatioetiikasta ja eettisestä päätöksenteosta - Lahti, Kirsi (2020)
Tämän tutkielman tavoitteena oli tutkia ylimmän johdon ja keskijohdon kokemuksia organisaatioetiikasta. Lisäksi selvitettiin, miten johtajat kuvailivat eettistä päätöksentekoa. Tutkielmalla pyritään lisäämään ymmärrystä organisaatioetiikasta, eettisestä johtamisesta ja eettisestä päätöksenteosta ammatillisissa oppilaitoksissa. Tutkimuksen organisaatioetiikkaa koskeva keskeinen teoreettinen määritelmä liittyi siihen, minkälainen toiminta niin yksilötasolla kuin ryhmätasolla on oikein tai väärin ja mikä on sallittua (Weiss 1998, Bishop 2013) sekä miten tulee toimia kussakin tilanteessa (Sinclair 1993). Eettistä johtamista lähestyttiin soveltaen Salmisen (2009) tekemää määritelmää eettisestä johtamisesta: ”Eettinen johtaminen on yhteisten arvojen, oikeudenmukaisuuden ja yhteisen hyvän edistämistä kohti laajempaa eettisyyttä ja tuloksellisuutta työyhteisöissä sekä organisaatioiden ja yksilöiden päätöksenteossa”. Lisäksi eettistä päätöksentekoa käsiteltiin Tenbrunselin ja Smith-Crowen (2008) eettisen päätöksenteon mallin avulla. Tutkimuksen empiirinen aineisto koostui 12 ammatillisen oppilaitoksen johtajan haastattelusta ja aineisto kerättiin maalis - ja huhtikuussa 2020. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisesti sisällönanalyysimenetelmällä. Tutkimustuloksia peilattiin tehtyihin teoreettisiin määritelmiin, teoriataustaan ja olemassa oleviin tutkimustuloksiin. Teoreettisena päätelmänä todetaan, että arvot ja etiikka muodostivat pohjan organisaatioetiikalle. Johtajat kuvasivat eettistä päätöksentekoa erilaisten kehysten kautta, jotka olivat ensisijaisesti oikeus- ja lainmukainen kehys, sen jälkeen eettinen kehys. Käytännöllisenä päätelmänä todetaan, että eettisten asioiden ympärillä käytävää keskustelua on hyvä käydä säännöllisesti ja siinä johtajien rooli on tärkeä.