”Toimitus tietää miten lehteä tehdään” : journalistinen autonomia ja objektiivisuus ammattijärjestölehdissä - Pakarinen, Ari (2020)
Tässä maisterintutkielmassa tutkittiin, miten kustantajan suorittama toimitusten ja journalistisen työn ohjaaminen tapahtuu ammattijärjestölehdissä ja onko työtä rajoittavalla ohjauksella vaikutusta journalististen ihanteiden, kuten autonomisuuden tai objektiivisuuden toteutumiseen toimitustyössä. Tutkimusongelman taustalla on ammattijärjestölehtien journalismin ja yhteisöviestinnän rajapintaan tai ristiriitaan kohdistettu kritiikki. Ristiriidalla voi olla vaikutusta journalistiseen työotteeseen ja autonomisuuden sekä objektiivisuuden toteutumiseen ammattijärjestölehtien toimittajien toimitustyössä. Asiaa tutkittiin kahdella tutkimuskysymyksellä. Ensimmäisellä kysymyksellä selvitettiin ammattijärjestölehden kustantajaohjauksen vaikutusta toimituksen journalistiseen työskentelyyn ja toisella toimittajien työn suhdetta journalistisen autonomian ja objektiivisuuden periaatteisiin. Tutkimusongelmaan ja tutkimuskysymyksiin haettiin vastauksia teemahaastatteluilla, jotka toteutettiin etähaastatteluina keväällä 2020. Haastattelujen tavoitteena oli keskittyä haastateltavien kokemuksiin ja havaintoihin ammattijärjestölehtien kustantajaohjauksesta sekä journalistisen autonomian ja objektiivisuuden toteutumisesta toimitustyössä. Tutkimukseen haastateltiin seitsemää ammattijärjestölehdessä työskentelevää journalistia. Tutkittavat lehdet ja haastateltavat valikoituivat ammattijärjestölehdistä siten, että tutkimukseen osallistui lehtiä kaikista työntekijöiden ammatillisista keskusjärjestöistä. Aineiston sisällönanalyysin perusteella selvisi, että toimitustyötä ohjataan kustantajan toimesta hyvin vähän ammattijärjestölehdissä. Toimittajien työn journalistinen autonomia toteutuu hyvin, mutta joissakin juttutyypeissä journalismiin keskeisesti kuuluva objektiivisuus ei toteudu. Journalistiseen työhön heijastuvat yhteisöviestinnän vaatimukset ammattijärjestökontekstissa. Tutkimustulokset eivät ole yleistettävissä, mutta ne antavat viitteitä ammattijärjestölehtien kustantajaohjauksesta ja lehtien journalistisesta nykytilasta sekä niiden kehityssuunnasta.