Modification of Lamin A/C affects chromatin distribution in HSV-1 infected cells - Hirvonen, Johanna (2020)
Herpes simplex virus 1 (HSV-1) on vaipallinen DNA virus, joka aiheuttaa rakkuloita sekä suun- että sukupuolielinten alueella. Lyyttinen infektio muokkaa tumalaminan rakennetta sekä aiheuttaa kromatiinin pakkautumisen tuman laitamille. Tumalaminan hajottaminen helpottaa kapsidien ulospääsyä tumasta, sillä nämä rakenteet tiettävästi estävät kapsidien liikettä. Lamiinien fosforylointia varten HSV-1 värvää avukseen solun kinaaseja sekä viruskinaasi Us3:n. Tässä tutkielmassa tutkimme lamiini A/C (LMNA) geenin C-terminaalin deleetion vaikutusta tumalaminaan sekä kromatiinin uudelleenjärjestäytymiseen HSV-1 infektiossa hiiren alkion fibroblasteissa. Kolmiulotteinen konfokaalimikroskopia paljasti kromatiinijakauman muuttuvan merkittävästi LMNA mutatoiduissa soluissa aiheuttaen voimakasta kromatiinin tiivistymistä tuman laitamille infektion edetessä, mikä myös vahvistettiin kvantitatiivisella analyysillä. Tämä osoittaa A- tyypin lamiinien vaikuttavan merkittävästi kromatiinin järjestäytymiseen tumassa. Viruksen Us3-kinaasin deleetion huomattiin aiheuttavan laajempaa kromatiinin tiivistymistä soluissa, joissa LMNA oli C-terminaalisesti deletoitu. Tämä viittaa siihen, että Us3:lla on keskeinen rooli viruksen aiheuttamassa isännän lamiini A/C:n fosforylaatiossa sekä myös kromatiinin uudelleenjärjestäytymisessä. Mielenkiintoisesti, western blot analyysimme paljasti lamiini B1:n ekspression merkittävän kasvun LMNA mutatoiduissa soluissa, mikä viittaa siihen, että lamiini B saattaa kompensoida LMNAn funktiota soluissa. Kaiken kaikkiaan lamiini A/C:lla näyttää oleva merkittävä rooli sekä tumalaminan että kromatiinin järjestäytymisessä HSV-1 infektion aikana.