The Role of Accounting in the Development of Current Care Guidelines - Wuorinen, Juho-Antti (2020)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tutkia laskentatoimen roolia käyvän hoidon suosituksien laadintaprosessissa. Tutkimuksessa haetaan vastauksia siihen, kuinka laskentatoimea ja sen metodeja sovelletaan suomalaisessa käyvän hoidon suosituksien laadintaprosessissa. Tämän lisäksi tutkimus pyrkii selvittämään laskentatoimen käytön laajuutta, sekä käyttöön liittyviä haasteita. Kyseinen tutkimusaihe on verrattain uusi, ja tämän vuoksi kyseisestä aiheesta on olemassa vain vähän tutkimusta. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu sellaisten terveydenhuollon laskennan ja johtamisen teorioiden ympärille, jotka keskittyvät terveydenhuollon laskemiseen sekä standardointiin. Lisäksi teoreettisessa viitekehyksessä esitellään myös Iso-Britannian käyvän hoidon suosituksien kehittämisprosessia, jota vertaillaan myös suomalaiseen kehitysprosessiin. Tutkimusta varten haastateltiin teemahaastatteluin yhteensä kuutta eri asiantuntijaa, jotka edustavat sekä terveydenhuollon että terveystaloustieteen ammattilaisia suomalaisesta terveydenhuollosta. Haastattelut analysoitiin sisällönanalyysillä. Haastattelujen lisäksi tutkimuksessa hyödynnettiin myös haastateltavien toimittamia asiakirjoja aiheeseen liittyen. Tutkimuksessa tarkasteltiin esimerkkitapauksena nivelreuman käyvän hoidon suositusta. Tulosten perusteella laskentatoimen rooli suomalaisissa käyvän hoidon suositusten kehittämisessä on vähäistä johtuen kustannustiedon systemaattisen käytön puutteesta laadintaprosessin aikana. Laskentatoimen käytön laajuuden kohdalla avainasemassa ovat hoitosuositusten kehitysryhmät, joilla on itsenäinen rooli suosituksien kehittämisessä. Laskentatoimen käyttöä ja sen laajuutta rajoittavat lisäksi muun muassa lainsäädäntö, rahoitus sekä terveydenhuollon ammattikunnan halukkuus käyttämiseen.