Silver-spoon effects increase competitive fitness in Neurospora crassa - Summanen, Pauliina (2020)
Muuttuviin ympäristöoloihin sopeutumista helpottavat työkalut ovat eliöille tärkeitä, koska muutoksen mahdollisuus on luonnossa jatkuvasti läsnä. Näiden työkalujen joukkoon kuuluvat ylisukupolviset efektit, jotka voivat tarjota jälkeläisille keinoja sopeutumiseen vanhemmilta saatavien vihjeiden välityksellä. Tässä tutkielmassa selvitettiin ylisukupolvisten efektien esiintymistä Neurospora crassa -kotelosienellä, ja efektien löytyessä niiden siirtomekanismia ja vaikutusta jälkeläisten kilpailukykyyn. Ylisukupolvisia efektejä tutkittiin erikseen suhteessa ympäristön sakkaroosipitoisuuteen ja lämpötilaan. N. crassa kantoja kasvatettiin jommassakummassa kahdesta ympäristöstä kahden sukupolven ajan. Kolmannessa sukupolvessa sama määrä itiöitä jokaisesta näytteestä siirrettiin kasvamaan ympäristöön, joka oli joko samanlainen tai erilainen vanhempien ympäristön kanssa. Siirtomekanismia tutkittiin mutanttikantojen avulla, joilla oli puutteita jonkin epigeneettisen modifikaation tuottamisessa. Lisäksi itiöiden koko mitattiin. Kelpoisuusvaikutuksia selvitettiin kilpailuttamalla eri ympäristöistä peräisin olevia rihmastoja toisiaan vastaan. Tulokset osoittavat, että ylisukupolvisia efektejä esiintyy N. crassalla, mutta niiden siirtomekanismi on epävarma. Jos vanhemmat tulivat 1.5% sakkaroosipitoisuudesta tai 25 °C, jälkeläiset kasvoivat paremmin niiden välittömästä ympäristöstä riippumatta. Ylisukupolviset efektit antoivat jälkeläisille myös merkittäviä kilpailullisia etuja laboratorio-olosuhteissa. Näiden tulosten perusteella N. crassa pystyy hyötymään ylisukupolvisista efekteistä ja siten nämä efektit voivat olla tärkeitä myös luonnossa.