Lumen vaikutus aurinkopaneelien toimintaan Pohjoismaissa - Hulkkonen, Aleksi (2020)
Lumi vaikuttaa aurinkopaneelien tuotantoon ja jo parin senttimetrin kerros juuri satanutta lunta voi pudottaa paneelin saavuttamaa säteilymäärää merkittävästi. Tällöin paneelin tuottama energia voi tippua yksittäisen kuukauden osalta jopa 90%. Tässä tutkimuksessa arvioidaan PVGIS-simulaatio-ohjelman ja lumitilastojen avulla lumen vaikutuksia aurinkopaneelien tuottamaan energiaan. Tarkastelussa keskitytään Pohjoismaiden alueelle ja pyritään arvioimaan lumen vaikutuksen suuruutta vuosituotantoon paneelin teknisen iän aikana, mikä on noin 25-30 vuotta. Paneelin teknisellä iällä tarkoitetaan ajanjaksoa, jonka aikana paneelin pitäisi pystyä tuottamaan vähintään 80 % sen nimellistehosta.