Hybridipilvipalveluiden käyttöönoton kriittiset menestystekijät - Venäläinen, Henri (2020)
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää hybridipilvipalveluiden onnistuneeseen käyttöönottoon liittyvät kriittiset menestystekijät. Kriittiset menestystekijät ovat asioita, joissa tavoitteen saavuttamiseksi on ehdottomasti onnistuttava. Tutkimuksen aineisto koostuu kahdeksasta hybridipilvipalveluita tarjoavan palveluntarjoajan haastatteluista, joissa haastateltavat kertovat kokemiaan kriittisiä menestystekijöitä kyseisten palveluiden käyttöönotoista asiakasyrityksissään. Empiirisen osuuden haastattelurunko on muodostettu tutkimuksen teoriaosuuden perusteella. Teoriaosuudessa määritellään kirjallisuuskatsauksen keinoin pilvipalvelut, kriittiset menestystekijät ja tietojärjestelmien käyttöönotto, joiden pohjalta muodostettiin kokonaiskuva tutkimuskohteesta sekä tutkimuksen empiirisen osuuden haastattelurunko. Tutkimus osoittaa, että haastateltavissa organisaatioissa hybridipilvipalveluiden kriittisiä menestystekijöitä ei ole juuri tutkittu, vaikka projektien onnistumiseen liittyviä tekijöitä tunnetaan hyvin. Haastatteluiden perusteella tunnistettiin viisitoista kriittisesti hybridipilvien käyttöönottoon liittyvää tekijää. Tulokset ovat yhteneviä aiempien informaatioteknologian alalla tehtyjen tutkimusten kanssa. Tutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että hybridipilvipalveluiden käyttöönoton kriittiset menestystekijät ovat jokseenkin yhteneviä muiden tietojärjestelmien käyttöönottojen kanssa. Kriittiset menestystekijät ovat kuitenkin vahvasti tilannesidonnaisia ja subjektiivisia. Organisaatiokohtaiset kriittiset menestystekijät voidaan selvittää tutkimalla palveluntarjoajan ja asiakasyrityksen välistä suhdetta. Tässä tutkimuksessa selvitetään hybridipilvipalveluiden käyttöönoton kriittiset menestystekijät suomalaisten palveluntarjoajien näkökulmasta. Tämä on näkökulma, jota ei aiemmin ole tutkittu kirjallisuudessa. Tämän tutkimuksen avulla palveluntarjoajat voivat kehittää käytänteitään entisestään.