Puutarhaharrastajien kiinnostus luontohyvitysten toteuttamiseen omassa puutarhassaan - Laine, Ilona (2020)
Ekologisella kompensaatiolla tarkoitetaan prosessia, jossa luonnon tilaa heikentävä taho hyvittää tekemänsä heikennyksen jollakin muulla alueella ennallistamalla tai suojelemalla elinympäristöä. Vapaaehtoisten ekologisten kompensaatioiden mahdollisuuksia kansalaistasolla (luontohyvitys) ei juuri ole tutkittu aikaisemmin. Tässä tutkimuksessa niitä tarkasteltiin puutarhaharrastajien kautta. Puutarhat saattavat kattaa jopa 3–4 % valtioiden kokonaismaapinta-alasta, mutta niiden merkitystä luonnon monimuotoisuudelle on tutkittu vain vähän. Joillekin lajiryhmille niiden merkitys on kuitenkin tutkitusti suuri. Puutarhaharrastajien kiinnostusta luontohyvitysten toteuttamiseen omassa puutarhassa tutkittiin kyselytutkimuksen avulla. Kysely lähettiin kolmelle puutarhaseuralle jaettavaksi jäsenistölle sähköpostitse. Vastauksia saatiin yhteensä 216. Puutarhaharrastajat suhtautuivat luontohyvityksiin erittäin myönteisesti. Kuitenkin selkeitä eroja oli havaittavissa eri luonnon monimuotoisuutta parantavien toimien suosiossa. Erityisen myönteisesti suhtauduttiin pölyttäjähyönteisten ja lintujen määrän, sekä maaperän hyvinvoinnin lisäämiseen puutarhassa. Negatiivisimmin suhtauduttiin nisäkkäiden ja matelijoiden määrän lisäämiseen. Luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeiden toimien, kuten luonnonvaraisten puiden ja pensaiden, sekä lahopuun määrän lisäämiseen suhtauduttiin muihin toimiin nähden melko kielteisesti. Erityisesti vastaajan koulutustaso ja puutarhan koko vaikutti asenteisiin eri toimia kohtaan. Vaikka eroja eri toimien suosiossa oli, puutarhaharrastajien asenne luontohyvityksiin oli myönteinen, joten puutarhojen merkitystä luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi voidaan pitää merkittävänä.