Utopias beyond development : a qualitative study exploring connectedness of Finnish transition movements to post-development - Soikkeli, Jenna (2020)
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää muutos diskursseihin samaistuvien yksilöiden utopianäkemyksiä paremmasta suomalaisesta yhteiskunnasta ja miten nämä kuvitellut utopiat vastaavat post-development -kehityskritiikkiin pohjaavia muutosvaihtoehtoja. Vaihtoehtoisten yhteiskunnan muotojen tutkimiseksi opinnäytetyössä hyödynnetään utopian käsitettä menetelmänä. Tutkimus lähestyy aihetta sosiaalisen konstruktionismin ja reflektiivisen laadullisen tutkimuksen näkökulmasta. Englannin- ja suomenkielinen tutkimusaineisto koostuu puolistrukturoiduista syvähaastatteluista, joissa haastateltavat osallistuvat utopistisen yhteiskunnan kuvitteluun. Tutkimusaineiston analyysi toteutettiin Braunin ja Clarken temaattisen analyysimenetelmän mukaan. Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että suomalaisista muutosdiskursseista johdetut yhteiskunnan utopiat yhdistyvät post-development -kehityskriittisiin näkemyksiin taloudellisen kritiikin, sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden tavoitteiden sekä oppimismahdollisuuksien tunnustamisen tasoilla. Suomalaisten yhteiskunnalliset utopiat ja post-development -kehityskritiikki eroavat käsityksessään modernismin ja kehityksen roolista yhteiskunnallisen kritiikin perustana.