Epävarmuus ohjelmistokeskeisten startup-yritysten toiminnassa - Mäkelä, Arttu (2020)
Kyvyttömyys ennustaa tulevaisuutta aiheuttaa epävarmuutta yrityksille alasta riippumatta. Ohjelmistokeskeiset startup-yritykset ovat nuoria yrityksiä, jotka tavoittelevat voimakasta kasvua innovatiivisten tuotteiden tai palveluiden avulla. Ohjelmistokeskeiset startupit kokevat toiminnassaan mittavaa epävarmuutta muihin yrityksiin verrattuna. Tässä tutkielmassa tarkastellaan epävarmuutta, startup-yrittäjyyttä ja sen erityispiirteitä. Lopuksi tutkielmassa käsitellään epä-varmuuden vaikutusta ohjelmistokeskeisten startup-yritysten toimintaan, sekä jatkuvaa oppimista epävarmuudessa menestymisen keinona. Ohjelmistokeskeiset startupit ovat alttiita voimakkaalle epävarmuudelle erityispiirteidensä, kuten radikaalien innovaatioiden, uusien teknologioiden hyödyntämisen sekä niukkojen resurssien vuoksi. Lisäksi epävarmuutta voi aiheuttaa kilpailijat, markkinat, sekä sääntely. Perinteiset riskienhallintamenetelmät eivät sovellu epävarmuuden torjumiseen, koska ne perustuvat ennustettaville todennäköisyyksille riskien toteutumisesta. Jatkuva oppiminen on eräs keino menestyä epävarmuudessa. Jatkuvan oppimisen keinoin yritys kykenee arvioimaan toimintaansa jatkuvasti ja muuttamaan strategiaa tarvittaessa.