Kuusenkuoritanniinien nopeutetun liuotinuuton optimointi vastepintamallin avulla - Lintula, Nea (2020)
Tämän työn kirjallisessa osassa tarkastellaan tanniinien kemiallista rakennetta, niiden uuttoa kuusen kuoresta ja käyttöä erityisesti vedenpuhdistuksessa. Kokeellisessa osassa optimoitiin kuusen kuumavesiuuttoa vastepintamallia hyväksi käyttäen. Testiin sisällytettiin lämpötilan, uuttoajan sekä raekoon vaikutus ja etsittiin näiden optimaalista yhdistelmää parhaimman mahdollisen tanniinien uuttosaannon saavuttamiseksi. Lisäksi tutkittiin myös kuorijauheen eri kuivausmenetelmien vaikutusta tanniinien uuttumiseen. Edellä mainitut tutkimukset analysoitiin UV/Vis-spektrometriä käyttäen sekä gravimetrisellä uuttosaannolla. Malliin sisällytettiin myös Luonnonvarakeskuksen Jokioisten toimipisteessä mitattuja HPLC-tuloksia. Lopuksi mitattiin kuusen kuoren varastoinnin vaikutuksia tanniinien pitoisuuteen.