Building a personal political brand using Facebook and Instagram advertising - Puomisto, Tommi (2020)
Tämän pro gradu -työn tavoite on lisätä ymmärrystä maksullisen Facebook- ja Instagram- mainonnan roolista henkilökohtaisen poliittisen brändin rakentamisessa brändin omistajan ja sisäisten sidosryhmien näkökulmasta ja täten tukee tutkimusta brändäämisen sisäisestä näkökulmasta. Tämä työ on monimenetelmätutkimus, joka suoritettiin tapaustutkimuksen muodossa. Keskiössä on yksittäinen vaalikampanja kevään 2019 Suomen eduskuntavaaleissa. Kvalitatiivinen primääridata kerättiin teemahaastatteluiden muodossa, jotka sitten käsiteltiin temaattisen analyysin kautta. Tuloksia verrattiin tämän jälkeen vaalikampanjan sosiaalisen median sekundäärisen kvantitatiivisen mainontadatan kanssa. Sekä orgaaninen sisältö että maksettu mainonta Facebookissa ja Instagramissa nähtiin tärkeänä ja kasvavana osana henkilökohtaisen poliittisen brändin rakentamista, mutta ennen kaikkea osana laajempaa kokonaisuutta perinteisen median kanssa. Sosiaalisen median mainonnan ja erityisesti videomainonnan tulokset tukevat digimainonnan tärkeyttä. Tutkimus tukee useita aikaisempia kirjallisia löydöksiä: Sosiaalinen media nähdään hyvänä alustana henkilökohtaiseen jatkuvaan henkilökohtaiseen brändäämiseen, tukien ”jatkuvan kampanjan” teoriaa. Suhteiden luominen äänestäjien kanssa nähdään tärkeänä sekä se, että sosiaalisen median mainonta on tänä päivänä tärkeä osa poliittista kampanjastrategiaa. Suomalaisen politiikan kenttä on hyvin ”amerikkalaistunut”, jossa poliittinen markkinointi on pääosin markkinasuuntautunutta. Yleisön käyttäytyminen ja valmius henkilökohtaisen tiedon antamiseen markkinoijien käyttöön tulee suuresti vaikuttamaan siihen, miten sosiaalisen median poliittinen markkinointi Suomessa kehittyy tästä eteenpäin. Päättävässä asemassa olevien tulisi vakavasti harkita sekä Facebookin että Instagramin käyttöä poliittiseen brändäämiseen, sillä ne tarjoavat kustannustehokkaita tapoja tavoittaa kohdeyleisöjä ja interaktiivisuus mahdollistaa henkilökohtaisten suhteiden luomisen yksittäisen poliitikon ja äänestäjien välillä.