Suomalaisten vanhempien sukupuolirooliasenteet ja niiden yhteydet sukupuoleen, ikään ja koulutukseen 2020-lukua lähestyttäessä - Niemelä, Tiina; Pirhonen, Sonia (2020)
Sukupuolirooliasenteilla tarkoitetaan uskomuksia, joiden kautta ilmaistaan, mitkä ovat sukupuolille hyväksyttäviä rooleja yhteiskunnan julkisilla (työ, politiikka) ja yksityisillä (perhe, koti) osa-alueilla. Tässä pro-gradu tutkielmassa selvitettiin kolmen sukupuolirooliasenteen (konservatiiviset, sukupuoliroolitetut, sukupuolineutraalit) jaottumista suomalaisten vanhempien keskuudessa. Lisäksi tarkasteltiin eroja asenteissa äitien ja isien välillä, sekä selvitettiin iän ja koulutuksen yhteyksiä asenteiden jaottumiseen. Tutkimuksen aineisto kerättiin keväällä 2018 ja se koostui 1688 suomalaisesta ja Suomessa asuvasta vanhemmasta (91 % äitejä). Suurin osa aineistosta kerättiin verkkokyselyn kautta (86%) ja loput paperisten kyselylomakkeiden avulla (14%). Aineisto analysoitiin hyödyntäen summamuuttujien jakaumatietoja, parittaista t-testiä, riippumattomien otosten t-testiä, monimuuttujaista varianssianalyysiä ja yksisuuntaista varianssianalyysiä. Tulokset osoittivat, että vanhemmat raportoivat eniten sukupuolineutraaleja asenteita ja vähiten konservatiivisia asenteita. Sukupuoliroolitettuja asenteita esiintyi hieman enemmän kuin konservatiivisia, mutta huomattavasti vähemmän kuin sukupuolineutraaleja asenteita. Asenteissa löydettiin sukupuolieroja isien ja äitien välillä. Isät raportoivat enemmän konservatiivisia asenteita ja äidit enemmän sukupuolineutraaleja asenteita. Sukupuoliroolitetuissa asenteissa ei löydetty sukupuolieroa. Iän ja koulutuksen välillä löytyi yhdysvaikutus, mutta vain sukupuolineutraalien asenteiden kohdalla. Toisin sanoen iäkkäämmät korkeakoulutetut raportoivat enemmän sukupuolineutraaleja asenteita kuin nuoremmat korkeakoulutetut. Tutkimus tarjosi ajankohtaista tietoa sukupuolirooliasenteista nykypäivän suomalaisilla vanhemmilla. Tutkimus toi myös uutta tietoa roolitetuista asenteista, joita ei ole aiemmin tutkittu Suomessa. Ajankohtaiselle aiheelle jää myös jatkotutkimuksen tarvetta. Jatkossa aihetta olisi hyvä tutkia muun muassa perheen kotityönjaon ja vanhemmuuden uupumuksen kannalta.