Valtion luottoluokitustapahtumien vaikutukset pankkien markkina-arvoon Saksassa ja PIIGS-valtioissa - Leikonen, Jerkko (2020)
Luottoluokitustapahtumalla tarkoitetaan muutosta valtion tai yhtiön luottoriskiä kuvaavassa luottoluokituksessa tai sen näkymissä. Tässä tutkimuksessa tutkitaan valtioiden luottoluokitustapahtumien vaikutuksia pankkisektorin markkina arvoon aikavälillä 1990-2018. Luottoluokittajat ja niiden tekemät arviot luottoriskistä nousivat akateemiseen keskusteluun finanssikriisin jälkeen, luottoluokitusyhtiöiden epäonnistuessa luottoriskiarvioissaan aiheuttaen negatiivi- sen kontribuution finanssikriisin syventymiseen ja vaikutuksiin reaalitaloudessa. Tutkimuksen empiirisessä osiossa estimoidaan Saksan, Portugalin, Italian, Irlannin, Kreikan sekä Espanjan pankkien epänormaalit osaketuotot valtion luottoluokitustapahtumien seurauksena. Tutkimusmetodina käytetään tapahtuma- tutkimusmenetelmää , jossa hyödynnetään GARCH-mallia regression residuaaleille, menetelmän kyetessä suhteuttamaan tapahtumahetken volatiliteetin tuloksiin. Tulokset osoittavat osan luottoluokitustapahtumista sisältävän informaatioarvoa ja aiheuttavan epänormaaleja osaketuottoja pankkisektorilla riippuen kuitenkin valtiosta, tapahtumasta, aikaikkunasta sekä ajanhetkestä. Hajanaisten tulosten valossa näyttää siltä, että epänormaalin tuoton muodostuminen luottoluokitustapahtuman seurauksena on monen tekijän kombinaatio, eikä homogeenisena otantana tutkimisen ja tulosten analysoinnin perusteella voida tehdä yleispäteviä valtioiden rajoja ylittäviä johtopäätöksiä ilmiön vaikutuksesta pankkisektorin osaketuottoihin. Pankkikohtaisten tunnuslukujen analysointi osoittaa beta-kertoimella, velan suhteella yritysarvoon sekä pääomavarannolla olevan tilastollisten epänormaalien osaketuottojen esiintymistodennäköisyyksiin vaikut- tava merkitys luottoluokitustapahtumien seurauksena.