Nuorten aikuisten arjenhallintataitojen kehittyminen Meriheimo-hankkeen purjehduksilla - Rajala, Henni (2020)
Tässä tutkimuksessa tutkimustehtävänä on selvittää, ovatko Meriheimo-hankkeen purjehdukset kehittäneet nuorten aikuisten arjenhallintataitoja ja mitkä tekijät ovat vaikuttaneet mahdolliseen taitojen kehitykseen. Meriheimo-hankkeessa tähdätään 18–30vuotiaiden elämänhallinnan, asumis- ja työelämätaitojen vahvistamiseen seikkailukasvatuksen ja sail training -menetelmän avulla. Lisäksi nuoret saavat palveluohjausta. Tutkimuksen laajempi teema on nuorten asunnottomuuden ennaltaehkäisy. Tutkimustehtävää selvittää kaksi tutkimuskysymystä: 1. Minkälainen oli purjehdukselle osallistuneiden lähtötilanne arjenhallinnan näkökulmasta ennen purjehdusta? ja 2. Ovatko Meriheimopurjehdukset kehittäneet osallistujien arjenhallintataitoja ja mitkä tekijät ovat vaikuttaneet mahdolliseen muutokseen? Tutkimusaineisto koostuu neljästä eri lomakekyselystä (N=30, N=29, N=38 ja N=30), joihin ovat vastanneet Meriheimopurjehduksille vuonna 2018 osallistuneet nuoret aikuiset. Kahteen lomakkeeseen on vastattu ennen purjehdusta ja kahteen sen jälkeen. Aineistossa esiintyy sekä avoimia että strukturoituja kysymyksiä. Analyysissa on hyödynnetty teoriaohjaavaa sisällönanalyysia avovastausten kohdalla. Sisällönanalyysia tukee aineiston määrällinen informaatio, jota on tarkasteltu seuraamalla eri väittämien saamia arvoja ennen ja jälkeen purjehduksen. Tutkimuksen lähtökohtana toimii ennaltaehkäisevän asunnottomuustyön näkökulma ja teoreettiskäsitteellinen viitekehys rakentuu sosiaalipedagogiikasta sekä elämänhallinnan ja arjenhallinnan käsitteistä. Tutkimuksen tulokset osoittavat viitteitä siitä, että arjenhallintataitojen voidaan nähdä kehittyneen Meriheimopurjehduksilla. Purjehdusten ja talvitoiminnan myötä nuoret saivat uusia ystäviä, mielekästä tekemistä ja jatkuvuutta ihmissuhteisiin ja elämään. Lisäksi useat nuoret kokivat voimaantumisen kokemuksia. Tuloksissa korostui etenkin Meriheimoyhteisön vaikutus. Purjehdukset ovat tarjonneet nuorille turvallisen, hyväksyvän ja kannustavan ympäristön, jossa mahdollistui rakentavien vuorovaikutussuhteiden ja taitojen kehittyminen. Kaiken kaikkiaan tutkimukseni osoitti, että purjehduksilla on ollut suuri merkitys ja positiivinen vaikutus nuorten elämään arjenhallinnan näkökulmasta tarkasteltuna.