Hoitajana tehostetussa palveluasumisessa : tarkastelussa alalle hakeutumisen syyt ja muutostoiveet - Lappalainen, Sari (2020)
Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miksi ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen hoitajat ovat hakeutuneet alalle ja mitä he haluaisivat muuttaa työssään. Tutkimuksen aiheen innoittajana on toiminut vuoden 2019 hoivakriisi, joka ravisutteli erityisesti ikääntyneiden tehostettua palveluasumista. Yhteiskuntamme ikääntymisen vuoksi vanhustyö on ja tulee olemaan merkittävä työllistäjä. Raskas työ ja alan kärsinyt imago eivät kuitenkaan houkuttele hakeutumaan alalle. Vanhustyön sisältöä määrittää myös sosiaali- ja terveydenhuollon professionalismi, joka heijastuu myös vanhustyön sisältöön. Tutkimuskysymykseni ovat: miksi haastateltavat ovat hakeutuneet vanhushoivatyöhön sekä mitä haastateltavat vanhustyöntekijät haluaisivat muuttaa työssään. Tämän laadullisen tutkimukseni aineistona toimii valmis ICTCare-haastatteluaineisto, joka on kerätty Jyväskylän yliopiston Uudet teknologiat, ikääntyminen ja hoiva- tutkimusryhmän toimesta vuonna 2018. Tutkimusryhmä on osa Suomen Akatemian rahoittamaa ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippututkimusyksikköä (CoEAgeCAre). Tutkimukseni aineistona toimii 18 haastattelua, jotka on kerätty kahdessa suuressa kaupungissa Keski- ja Etelä -Suomessa. Haastateltavat ovat perus-, lähi-, ja sairaanhoitajia. Tutkimuksen analyysimenetelmänä on aineistolähtöinen sisällönanalyysi. Analyysissä nousi esille useita syitä, miksi haastateltavat olivat hakeutuneet alalle. Alalle hakeutumisen syitä olivat ajautuminen, työn sisältöön tutustuminen, työllistyminen ja ihmisläheisyys. Myös muutostoiveet olivat moninaiset. Muutostoiveita oli henkilöstön määrässä, työn jaossa sekä palkkauksessa ja työn arvostuksessa. Nämä tulokset antavat suuntaa siitä, mitkä tekijät vaikuttavat alalle hakeutumiseen ja mitkä tekijät tuovat työhyvinvointia vanhustyöhön.