Automatisoituihin autoihin liittyvät eettiset ongelmat - Sipilä, Ekku (2020)
Automatisoidut autot ovat tänä päivänä yksi puhutuimmista kehittyvistä teknologian haaroista. Niillä voisi olla monia positiivisia vaikutuksia liikenteen, yhteiskunnan ja ympäristön näkökulmista. Niiden kehityksessä on kuitenkin vielä monia haasteita, joita tulee ottaa huomioon, ennen kuin laajempi käyttöönotto on mahdollista. Suuri osa näistä haasteista liittyy eettisiin ongelmiin, joita automatisoitujen autojen tuleminen liikenteeseen herättää. Tämän tutkielman tarkoituksena on kartoittaa näitä, automatisoituihin autoihin liittyviä eettisiä ongelmia. Tämän lisäksi taustoitan automatisoitujen autojen kehityksen nykytilaa, niiden mahdollisia vaikutuksia, niihin liittyvän lainsäädännön nykyistä tilaa sekä niiden eettiseen tarkastelun kannalta olennaisia teorioita ja etiikan kenttiä. Tuloksina havaittiin, että automatisoituihin autoihin liittyy moninaisia eettisiä ongelmia, joita on haastavaa ratkaista. Tulokset koottiin taulukkomuotoiseen viitekehykseen, joka toimii karkeana yleiskuvana automatisoituihin autoihin liittyvistä eettisistä ongelmista sekä lähtökohtana laajemmalle eettiselle pohdinnalle.