Refleksiivistä ymmärrystä vai kumuloituvaa ärsytystä? : sosiaalityöntekijät reflektoivat itseään ja toimintaansa systeemisen lastensuojelun toimintamallissa - Kauppinen, Tuija (2020)
Maisterintutkielmani keskeinen tehtävä on selvittää miten refleksiivisyys ilmenee ja miten sitä toteutetaan sosiaalityössä. Toimintaympäristönä on lastensuojelun avohuolto ja siinä toteutettava systeemisen lastensuojelun toimintamallin pilotointi. Teoreettisena viitekehyksenäni on kriittisen realistin Margaret S. Archerin morfogeneettisen teoriaan pohjautuva toiminnan teoria ja siihen kuuluvat refleksiivisyystyypittelyt: kommunikatiivinen, autonominen, meta- ja murtunut refleksiivisyys. Tutkielman aineisto koostuu neljän fokusryhmähaastattelun litteroinneista, joista pyrin löytämään Archerin refleksiivisyysjaottelut laadullisen reflektiivisen sisällönanalyysin avulla. Tutkielman tulokset osoittavat, että refleksiivisyys on väistämätön taito, jonka avulla voimme suunnitella, muuttaa ja arvioida toimintaamme, toisin sanoen selviytyä elämämme läpi.