Rehtoreiden kokema työstressi ja työn imu - Sirviö, Siiri (2020)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin perusopetuksen rehtoreiden kokemaa työstressiä ja työn imua. Tutkimuksessa selvitettiin, miten työhön liittyvät ponnistelut, työstä saadut palkkiot ja taustatekijät (työkokemus rehtorina ja koulun koko) ovat yhteydessä rehtoreiden kokemaan työstressiin ja työn imuun. Lisäksi tutkittiin, miten työstressi ja työn imu ovat yhteydessä toisiinsa. Tutkimuksen aineisto oli osa Teacher and Student Stress and Interaction in Classroom (TESSI) -tutkimushanketta. Rehtoreita koskevaan tutkimukseen osallistui 60 henkilöä, joista 39 toimi perusopetuksen rehtoreina ja 21 apulaisrehtoreina. Aineisto kerättiin keväällä 2019 kyselylomakkeella, ja aineiston analysoinnissa käytettiin lineaarista regressioanalyysiä. Tulokset osoittivat, että rehtorit kokivat keskimäärin melko paljon työstressiä, mutta myös korkeaa työn imua. Tulosten mukaan työhön liittyvät ponnistelut olivat positiivisesti yhteydessä rehtoreiden kokemaan työstressiin ja työn imuun: mitä enemmän rehtorit raportoivat ponnistelevansa työssään, sitä enemmän he kokivat työstressiä ja työn imua. Myös mitä enemmän rehtorit raportoivat saavansa palkkioita työssään, sitä enemmän he kokivat työn imua. Työn imun ja työstressin välillä oli negatiivinen vastavuoroinen yhteys: mitä enemmän rehtoreilla oli työstressiä, sitä vähemmän he kokivat työn imua ja päinvastoin. Koulun koko ja työkokemus rehtorina eivät olleet yhteydessä rehtoreiden työstressiin eivätkä työn imuun. Tämä tutkimus osoitti rehtorin työn aiheuttavan stressiä, mutta saavan aikaan myös paljon työn imun kokemuksia. Tutkimuksen mukaan erityisesti työn voimavaroilla on suuri merkitys rehtoreiden työhyvinvointiin, mikä on tärkeää huomioida tulevaisuudessa rehtoreiden työhyvinvointia tukiessa.