Älykäs erikoistuminen ja klusterit harvaan asutun maaseudun näkökulmasta - Kaukua, Jukka-Pekka (2020)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan, kuinka harvaan asuttu maaseutu pyrkii sopeutumaan 1990-luvun mittaan syntyneeseen uuteen aluepolitiikkaan, joka korostaa innovointia ja kasautumisetuja. Ilmiötä käsitellään tässä tutkimuksessa Euroopan unionin älykkään erikoistumisen kautta, joka kannustaa myös maaseutualueita erikoistumaan ja kehittämään klustereita alueellisen kilpailuetunsa ympärille. Klusterit ovat osa laajempaa muutosta, jossa valtiot pyrkivät kilpailemaan kansainvälisillä markkinoilla parantamalla tuottavuuttaan panostamalla tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan ja näiden muuttamiseen tuotteiksi. Maaseutualueet kilpailevat enenevissä määrin keskusalueiden kanssa rahoituksen saamisesta, sillä kilpailukyky on saanut enenevissä määrin lisää painoarvoa suhteessa tasapuoliseen aluekehitykseen. Tässä tutkimuksessa käsitellään maaseutualueiden sopeutumista tähän muutokseen Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän (YTR) laatimien maaseutupoliittisten kokonaisohjelmien ja Lapin liiton ja sen edeltäjien maaseudun kehittämisohjelmien sekä Lapin älykkään erikoistumisen ohjelman kautta. Tutkimuskysymykseni koostuvat päätutkimuskysymyksestä ja sitä seuraavasta kahdesta apukysymyksestä: