Syyllisyys, uhrius ja sukupuoli : Isis-naisten identiteettikategoriat ja poikkeavuuden rakentuminen Helsingin Sanomien kirjoituksissa - Vainio, Juulia (2020)
Tutkielma käsittelee Isisin kalifaattiin lähteneitä ja al-Holin leirillä eläviä suomalaisia ja eurooppalaisia naisia koskevaa julkista keskustelua. Tutkimuksen teoreettis-metodologinen perusta on diskursiivisessa kategoria-analyysissä ja se asemoituu osaksi feminististä sosiaalityön tutkimusta. Tarkoituksena on selvittää, minkälaisiin identiteettikategorioihin Isis-naisia kategorisoidaan, miten Isis-naisten kategorisointi tuottaa heille poikkeavuutta ja toisaalta pyrkii purkamaan sitä ja miten Isis-naisten sukupuoli näkyy heitä koskevissa kategorisaatioissa. Tutkimuksen kehys on globaalissa ja rakenteellisessa sosiaalityössä, sillä tutkimusaihe ylittää kansallisvaltioiden rajat ja tutkimus pyrkii osoittamaan ja tekemään tunnistettaviksi Isis-naisiin liittyviä arkiajattelun stereotypioita. Aineistona tutkimuksessa on käytetty Helsingin Sanomien kirjoituksia eri osastoilta aikavälillä 1.1.2019 – 30.4. 2020.