Taistelutoverina työmiehen rinnalla : työläisnainen luokan ja naisen käsitteiden intersektiossa - Aaltonen, Karolina (2020)
Tutkimuksen tehtävänä on selvittää, mitä luokan, naisen ja työläisnaisen käsitteillä tarkoitettiin ja miten niitä käytettiin suomalaisessa poliittisessa keskustelussa vuosina 1905- 1906. Tarkoituksena on tarkastella näiden käsitteiden käyttöä työväenluokan naisten perspektiivistä, jonka vuoksi aineistoksi on valittu vuosina 1905-1906 julkaistu Palvelijatarlehti. Tarkastelun kohteena olevien käsitteiden merkitystä ja käyttöä analysoidaan käsitehistoriallisesta näkökulmasta, yhdistäen tähän intersektionaalisen tutkimusotteen. Käsitehistoriallisen tutkimusotteen avulla luokan, naisen ja työläisnaisen käsitteitä tutkitaan niiden historiallisessa kontekstissa. Intersektionaalisuuden avulla taas pureudutaan luokan ja naisen käsitteiden risteykseen, jonne työläisnaisen käsite sijoittuu. Tutkimuksesta nousee keskeisesti esiin käsitteiden monitulkinnallisuus. Tämä nousee esiin aineiston moniäänisyyden myötä, sillä tulkittavien tekstien kirjoittajien poliittiset erot ovat selviä. Kuitenkin selvästi esiin nousee myös luokan ensisijaisuus sukupuoleen nähden sekä työläisnaisen käsitteen tärkeys. Lopuksi tuloksista voidaan päätellä, että luokan ja naisen käsitteet olivat monitulkintaisia ja kiistanalaisia. Käsitteet yhdistävä työläisnaisen käsite nousee kuitenkin esiin tärkeänä poliittisen käsitteenä, jonka avulla käsitellään työläisnaisen poliittisen toimijuuden paikkoja ja päämääriä