Varhaiskasvattajien näkemyksiä lasten ja heidän perheidensä liikunnalliseen elämäntapaan vaikuttavista tekijöistä - Viberg, Tuulia (2020)
Lapsuudessa omaksutut liikuntatottumukset siirtyvät aikuisikään. Liikunnallinen lapsuus ennustaa terveyden näkökulmasta suotuisaa liikuntakäyttäytymistä myös tulevaisuudessa. Nykyisin lasten fyysinen aktiivisuuden määrä jää terveysliikuntasuosituksia vähäisemmäksi, mikä uhkaa tulevien työikäisten työ- ja toimintakykyä. Primaarisosialisaatiovaiheen aikana lapsi omaksuu arvo- ja merkitysrakenteita ympäristöstään kyseenalaistamatta niitä. Tärkeimpiä liikuntasosialisaatioagentteja ovat perhe ja varhaiskasvattajat. Tässä tutkimuksessa selvitettiin varhaiskasvattajien näkemyksiä siitä, mitkä tekijät tukevat ja toisaalta rajoittavat liikunnallisen elämäntavan muotoutumista. Lisäksi selvitettiin heidän näkemyksiä siitä, kenelle perheiden liikuntaneuvonta kuuluu.