Urheilun ympäristövastuuverkosto liikuntakulttuurin ympäristövastuullisuuden edistäjänä : haastattelututkimus verkoston toiminnasta ja toimintamahdollisuuksista - Tattinen, Heidi (2020)
Ympäristöasioiden hallinnan merkitys on kasvanut jokaisella yhteiskunnan osa-alueella ja ympäristöhallintaan liittyvä tutkimus on lisääntynyt huomattavasti. Myös liikunta- ja urheilukulttuuriin liitettävät ympäristökysymykset ovat nousseet yhä ajankohtaisemmaksi tutkimusaiheeksi. Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että valtakunnallisissa liikunta- ja urheilualan organisaatioissa on tunnistettu ympäristövastuullisuuden paine ja alettu kehittää toimenpiteitä ympäristökuormituksen hillitsemiseksi ja ympäristöhallinnan kehittämiseksi. Vaikuttavat toimenpiteet ovat kuitenkin jääneet alan organisaatioissa vähäisiksi huomioiden ympäristöongelmien yhteiskunnallinen vakavuus. Suomen Olympiakomitea ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto eli Sitra perustivat Urheilun ympäristövastuuverkoston tukemaan liikunta- ja urheiluorganisaatioiden ympäristötyötä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia mahdollisuuksia Urheilun ympäristövastuuverkostolla on edistää liikunta- ja urheilukulttuurin ympäristövastuullisuutta. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentui ympäristöhallinnan ja verkostohallinnan lähtökohtien taustoittamisen, verkostojen ja sosiaalisen pääoman määritelmien sekä liikunta- ja urheilukulttuuriin liitettävien ympäristökysymysten ympärille. Tutkimustehtävän muodostamisessa sovellettiin myös Ballardin (2005) kestävän kehityksen edistämisen mallia. Tutkimus toteutettiin yksilöteemahaastatteluina Urheilun ympäristövastuuverkoston aktiivitoimijoille. Tutkimukseen haastateltiin viittä verkoston aktiivista jäsentä ja yhtä verkoston koordinaattoria. Tutkimuksen aineisto analysoitiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin tavoin. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että Urheilun ympäristövastuuverkoston aktiivitoimijoiden näkemykset verkoston toiminnasta ja sen mahdollisuuksista olivat hyvin yhteneväisiä. Urheilun ympäristövastuuverkosto on tähän mennessä lisännyt avointa keskustelua liikunta- ja urheilukulttuurin ympäristökysymyksistä, edesauttanut hyvien kestävän kehityksen käytänteiden ja toimintamallien jakamista verkoston sisällä sekä auttanut urheilun ja ekologisen kestävyyden asiantuntijoita verkostoitumaan keskenään. Tutkimus osoitti, että Urheilun ympäristövastuuverkostolla olisi myös laajemmin potentiaalia edistää liikunta- ja urheilukulttuurin toimijoiden ympäristövastuullista toimintaa, mikäli verkoston strategiatyötä kehitetään ja verkoston toiminnan haasteisiin puututaan tiukemmin. Jatkossa tulisi tuottaa lisää tutkimustietoa siitä, miten Urheilun ympäristövastuuverkoston toiminta pystyy vastaamaan liikunta- ja urheilukulttuurin lisääntyviin ympäristöhaasteisiin. Tutkimustietoa tarvitaan myös lisää siitä, millaisten toimintamallien avulla kestävän kehityksen rakentamiseen edellyttämää ympäristötietoisuuden tasoa sekä ympäristötoimijuuden ja sosiaalisen pääoman vahvistamista on mahdollista edistää urheilu- ja liikunta-alan organisaatioissa.