Teknovelka ohjelmistoissa : vaikutukset, hallinta ja suhde ohjelmistoturvallisuuteen - Karplund, Elias (2020)
Tämä kandidaatintutkielma käsittelee teknovelkaa ohjelmistoissa ja sen vaikutuksia sekä hallintaa. Erityisen tarkastelun alla on teknovelan suhde ohjelmistoturvallisuuteen. Teknovelan metaforalla tarkoitetaan huonoista menettelytavoista seuraavaa korjausvelkaa ohjelmistokehityksessä. Esimerkiksi huonolaatuinen koodi tai puutteellinen suunnittelutyö voivat kerryttää sitä. Teknovelalla voidaan nopeuttaa ohjelmiston kehitystä hetkellisesti, mutta sitä täytyy hallita, etteivät sen negatiiviset vaikutukset karkaa käsistä. Teknovelan hallintaan on esitetty lukuisia työkaluja ja menetelmiä, jotka ottavat huomioon erilaisia tekijöitä teknovelan tunnistamiseksi ja korjauskohteiden priorisoimiseksi. Teknovelalla on myös yhteys ohjelmistoturvallisuuteen, koska siihen rinnastettavien laatuongelmien määrä ohjelmistoissa korreloi turvallisuusongelmien määrän kanssa. Teknovelan sekä ohjelmistoturvallisuuden metodeja on ehdotettu hyödynnettäväksi myös ristiin alojen välillä. Teknovelan tutkimusala on kuitenkin pirstaleinen, sillä yhtenäistä käsitystä sen luonteesta ei ole, ja hallintametodien tutkimuksessa on havaittavissa kuilu sen ja käytännön ympäristöjen välillä. Tutkielman toteutustapa on kirjalli-suuskatsaus ja sen lähteiden etsimisessä on käytetty useita alan tieteellisten artikkeleiden tietokantoja.