Sosiaalisen median vaikuttajien tuottaman sisällön ja markkinoinnin vaikutukset nuoriin - Pekkarinen, Mira (2020)
Sosiaalisella medialla ja sosiaalisen median vaikuttajilla on nykypäivänä tärkeä merkitys nuorten elämässä. Sosiaalinen media viihdyttää ja sen avulla voi olla yhteydessä muihin ihmisiin. Vaikuttajat ovat nuorille samaistuttavia ja kuin julkisuudenhenkilöitä, joita ihailla. Yhä nuoremmat omistavat älypuhelimen ja seuraavat eri sosiaalisen median palveluja. Samalla herää kysymys siitä, millaisia vaikutuksia sosiaalisella medialla sekä vaikuttajien jakamalla sisällöllä ja markkinoinnilla on nuoriin. Tässä tutkielmassa tutkitaan sitä, millä tavoin nuoriin vaikutetaan, mitkä tekijät heihin vaikuttavat ja millainen vaikutus sosiaalisen median vaikuttajien julkaisemalla sisällöllä on nuorten terveyteen, hyvinvointiin, ostopäätöksiin ja asenteisiin. Tutkielmassa sivutaan hieman myös yleisesti sosiaalisen median vaikutuksia nuoriin. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja tämän myötä saatiin selville, että erityisesti sosiaalisella medialla ja vaikuttajalla on merkitystä nuorten ostopäätöksiin ja asenteisiin. Lisäksi vanhemmilla ja ystäväporukoilla on suuri merkitys nuoriin vaikuttaessa. Siitä, miten sosiaalinen media ja vaikuttajien tuottama sisältö vaikuttaa nuoriin, havaittiin, että nuorten keskeneräisen kehityksen ja vajaan medialukutaidon takia he ovat erityisen herkkiä markkinointitoimenpiteille, eivätkä välttämättä ymmärrä mainosten sisältöä oikealla tavalla. Lisäksi huomattiin, että nuorten kyky hahmottaa, onko jokin asia sosiaalisessa mediassa välttämättä totta vai ei, ei ole samalla tasolla aikuisten kanssa. Toisaalta vaikuttajilla on potentiaalia vaikuttaa myös positiivisesti nuorten asenteisiin ja ostopäätöksiin, sillä nuoret kokevat vaikuttajat luotettavana tahona ja saattavat ottaa heiltä myös hyviä vaikutteita.