Pilvipohjaisten toiminnanohjausjärjestelmien tietoturvariskien vaikutus käyttöönottoon - Tiainen, Tatu (2020)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan, kuinka pilvipohjaisten toiminnanoh-jausjärjestelmien tietoturvariskit vaikuttavat potentiaalisiin ja nykyisiin asiakkaisiin järjestelmän käyttöönoton kontekstissa. Tämän lisäksi tutkitaan ovatko pilvipohjaiset toiminnanohjausjärjestelmät tietoturvattomampia verrattuina yrityksen itse ylläpitämään toiminnanohjausjärjestelmään. Viimeisenä osa-alueena tarkastellaan, että onko asiakasyritysten tietämys pilvipohjaisista toi-minnanohjausjärjestelmistä ja tietoturvallisuudesta realistinen. Aihe on tärkeä, sillä pilvipohjaiset toiminnanohjausjärjestelmät ovat edesauttaneet erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä tehostamaan ja parantamaan omaa yritystoimintaansa ilman merkittävää rahallista sijoitusta. Aikaisemmin yritysten tiloihin rakennetut ja yritysten itse ylläpitämät toiminnanohjausjärjestelmät ovat korkeiden kustannuksiensa takia olleet vain suurimpien yritysten käytössä. Pilvipohjaisten toiminnanohjausjärjestelmien yhtenä suurimmista ongelmista nähdään kuitenkin niiden sisältämät tietoturvariskit. Näiden tietoturvariskien tiedostaminen vaikuttaa negatiivisesti pilvipohjaisten ERP -järjestelmien käyttöönottoon. Huomioitavaa kuitenkin on, että pilvilaskentaan perustuvien järjestelmien tietoturvallisuus on huomattavasti kehittyneempää, kuin edellisen sukupolven toiminnanohjausjärjestelmillä. Tämän takia tutkimuksessa tullaan myös etsimään syitä, joiden perustella asiakasyritykset näkevät pilvipohjaiset ERP -järjestelmät tietoturvattomiksi. Löydettyjen syiden todenmukaisuutta ja aiheellisuutta pyritään arvioimaan objektiivisesti. Pro gradu -tutkimus jakautuu teoriaosuuteen ja empiiriseen tutkimukseen. Teoreettisessa osuudessa perehdytään aihepiiriin liittyvään tieteelliseen kirjallisuuteen ja myös ERP -konsultointiin erikoistuneiden yritysten haastattelututkimuksiin. Teoreettisen osuuden lisäksi tutkielma sisältää myös empiirisen haastattelututkimuksen, jossa neljän eri yrityksen haastatteluiden perusteella kerättiin tietoa liittyen pilvipohjaisen ERP -järjestelmän tietoturvaan, potentiaalisiin tietoturvariskeihin sekä näiden vaikutusta järjestelmän omaksumiseen ja käyttämiseen.